Jubilerende BC Alert: ‘Bridge is niet alleen een behendig gezelschapsspel, het is ook goed voor je sociale contacten’

HEERENVEEN - Bridgeclub Alert uit Heerenveen heeft dinsdagavond haar 25-jarig bestaan gevierd. Dat gebeurde tijdens de afsluitende clubcompetitieavond van dit seizoen in Coornhert State in Heerenveen. Dat is de vaste speellocatie van de vereniging.

Tijdens de feestelijke avond, waarbij onder andere een lopend buffet was, zijn zes personen gehuldigd die sinds de oprichting in januari 1994 lid zijn. Dat betreft: Joop Peffer, Jan Heida, Jan van Leeuwen, Sietske Heida, Klaarke Minkes en naamgever van de club Ciska Peffer.

De bridgeclub zag het levenslicht nadat de zes personen van het eerste uur een kwart eeuw geleden les volgden bij Sjef Boon. Dat was in het voormalige vogelpark en uitspanning Tropenfauna, waar het huidige restaurant De Koningshof staat. ,,Hij zei na afloop van de bridgecursus tegen ons: ‘Waarom blijven jullie niet bij elkaar?’. Dat hebben we toen gedaan”, zegt de 85-jarige Peffer, die sindsdien penningmeester is en dinsdagavond afscheid nam. Hij wordt opgevolgd door Franciska Hoekstra. ,,Bridge is voornamelijk ’s avonds. Voor mij wordt het wat bezwaarlijker om dan de deur uit te gaan. Ik blijf thuis wel bridgen, maar niet meer bij de club.”

‘Had geen hobby’s’

Zelf begon Peffer met bridge nadat hij op 60-jarige leeftijd met pensioen kon bij Batavus, waar hij hoofd logistiek was. ,,Het werk nam mij volledig in beslag en ik had eigenlijk geen hobby’s. Wel tenniste ik sinds mijn 55ste. Maar dat mag geen naam hebben. Tot vorig jaar heb ik getennist bij TV Ten Woude. Mijn eerste tennisles kreeg ik trouwens van Jan Schulting, de vader van schaatsster Suzanne Schulting.”

Na de bridgecursus die op het pad van Peffer kwam, zei toenmalig trainer Sjef Boon dat hij het eerste jaar de benodigde materialen wel van hem konden lenen. ,,Het jaar erop zouden we dan zelf spullen kunnen aanschaffen van het eerste jaar contributie.”

Verhaal achter naam

Na de vraag van Boon begon Peffer samen met Jan Heida en Jan van Leeuwen een bridgeclub. Waarbij de wedstrijdleiding in handen kwam van Van Leeuwen, Heida secretaris werd en standen bijhield en Peffer penningmeester werd en nog altijd is.

,,De eerste vijf jaar had onze club nog geen naam. Alle leden hebben toen op een briefje een naamsuggestie geschreven. Op eentje ervan stond ‘Alert’. Bleek dat mijn vrouw Ciska die naam had verzonnen. Dat vind ik wel bijzonder.”

Ledenaanwas

Voorzitter van BC Alert is sinds een aantal jaren de 69-jarige Jacob Heida. Zelf doet hij sinds zijn dertigste aan bridge.

,,Mijn schoonouders speelden bridge. Zo kwam ik er mee in aanraking. Het is een hartstikke leuk kaartspel. En helemaal in competitieverband. Je speelt daarbij met zijn tweeën telkens tegen een ander paar. Er wordt gespeeld in een A- en een B-lijn met een promotie/degradatieregeling. Na zes avonden is de eindstand bekend. Dan degraderen drie paren en promoveren er evenveel. Dus er zit ook een wedstrijdelement in de club wat het kaarten juist zo leuk maakt.”

Wel zegt Heida dat de vereniging er graag leden bij wil hebben. Van de ongeveer vierentwintig paren die er nu zijn, stopt er een aantal. Om kennis te maken met bridge zijn geïnteresseerden een aantal keren om die reden vrijblijvend welkom om mee te kaarten. Ook wordt voor nieuwe leden desgevraagd bridgeles gegeven door de huidige leden zelf.

Heida: ,,Daarnaast zijn we met de gemeente Heerenveen aan het bekijken of er bridgecursussen kunnen worden opgezet. Ongeveer tien jaar geleden is dat ook een keer gedaan. Dat gebeurde toen onder de noemer ‘Denken en doen’. De insteek ervan was om ouderen lichamelijk en geestelijk fit te houden. Dat bleek een succes te zijn. Vandaaruit zijn ook bridgegroepjes ontstaan op een aantal plekken in Heerenveen. Mocht een dergelijke cursus er nu weer komen, dan hopen wij uiteraard dat het ons ook leden oplevert.”

Netwerk

Zelf kwam de in Mildam geboren en getogen Heida twaalf jaar geleden vanuit Dronryp in Oranjewoud te wonen. ,,Dan moet je weer helemaal opnieuw een sociaal netwerk opbouwen. Bridge heeft daar enorm aan bijgedragen. Bridge is namelijk niet alleen een behendigheidsspel waarbij je de hersens moet gebruiken. Ook is het een gezelschapsspel waarbij je heel veel mensen leert kennen. Het is dus ook heel goed voor je sociale contacten. Door bridge hebben mijn vrouw en ik heel veel mensen leren kennen.”

Meer informatie

Voor meer informatie zie de website bridgeclubalertheerenveen.nl. Ook kan gebeld worden met Jacob Heida via 0513-633839 en via 06-53225210. Een e-mail sturen kan ook: bridgeclub.alert@gmail.com.

(Tekst Jitze Hooghiemstra)