FOTO’S | Aanwezigen bij opening kunstwandelroute Akkrum verbaasd en opgelucht na ‘vernieling en kunstroof’

AKKRUM - De ‘vernieling’ en ‘roof’ van het eerste fotodoek in de kunstwandelroute van Akkrum bleek zaterdag de opmaat voor het maken van een film door jongeren.

Vlak voor de onthulling scheurden twee zwartgeklede en gemaskerde scooterrijders in volle vaart voorbij. Ze stopten nog geen twee tellen, gristen het doek uit het frame en reden in volle vaart verder.

De maakster van het kunstwerk, Isabelle Oppel, en alle andere aanwezigen stonden verbouwereerd naar de overval te kijken. Slechts een paar ingewijden wisten van de actie, die in de film wordt gemonteerd.

Plaatselijk Belang Akkrum, de jongerenorganisatie STAJ en het Akkrum Dreamteater werken aan het project. Foto’s en videobeelden van de kunstroof worden op de sociale media verspreid om de jeugd van Akkrum en omgeving warm te maken voor het project. Acteurs, scenarioschrijvers, filmers, geluidsmensen, voor alle functies worden jongeren gezocht. De uiteindelijk film wordt dit najaar gepresenteerd.

‘Boeven’

Beeldend kunstenaar Age Hartstuiker, die de kunstwandelroute ‘Slach troch Akkrum’ officieel opende, keek verbaasd om zich heen. Genodigden reageerden ronduit geschokt op het feit twee van die jonge boeven het presteerden om tijdens de openingsbijeenkomst hun slag te slaan.

Meteen nadat bekend werd dat het om de start van een filmproject ging, werd de echte foto van het schilderij van Isabelle Oppel in het frame gehangen. De vier kilometer lange route telt in totaal 36 kunstwerken en foto’s van met name inwoners van Akkrum en Nes.