LEZERSFOTO’S | ‘Sluiswachterswoning nu gasloos en bijna energieneutraal’

OUDEHORNE - ,,Sluiswachterswoning (gemeentelijk monument) nu gasloos en bijna energieneutraal.”

Dat schreef Henk Schriemer bij de foto’s die hij ons stuurde. Ook stuurde hij onderstaande tekst mee.

De woning betreft een voormalige sluiswachterswoning aan de Tjonger in Oudehorne. Het is een gemeentelijk monument. In 2017 is de woning van binnen geheel gestript en achter de woning is een aanbouw gerealiseerd van 50 m2 . De woning en aanbouw zijn maximaal geïsoleerd en er wordt gebruik gemaakt van alternatieve energiebronnen . De woning is bijna energie neutraal.

Warmtepomp met unieke wisselaar vanuit de Tjonger

De verwarming van de woning vindt plaats door middel van een warmtepomp waarbij de energie met behulp van water uit de Tjonger wordt gebruikt. Dit is een uniek en gesloten systeem met een warmtewisselaar door middel van 300 meter tyleenbuizen op een grote rol in de Tjonger. Het systeem was bekend maar de uitvoering is een vernuftig stukje techniek. Noemenswaardig is ook dat we hier te maken hebben met een primeur in Friesland. De provincie Fryslan had nog niet eerder voor een dergelijk project een ontheffing verleend in kader van de Vaarwegenverordening.

Magnesietvloer en schuimbeton

De houten vloer in de bestaande woning is geheel vervangen door een dikke laag (40 centimeter) schuimbeton. Schuimbeton is een combinatie van water cement schuimmiddel en naar behoefte metselzand of andere vulstoffen. Door de grote hoeveelheid lucht is de isolatiewaarde hoog.

Op de verdiepingsvloer waar ook vloerverwarming ligt, is gebruik gemaakt van een magnesietvloer als afwerkvloer. Dit is een vloer die bestaat uit zout, magnesiet en zaagsel. Het is een ideale vloer ( (met name oudere) gebouwen die niet veel gewicht kunne hebben. De vloer is brandwerend, zeer licht van gewicht, naadloos en isolerend. Deze vorm van vloerafwerking is vrij onbekend.

Geïsoleerd dak met zonnepanelen en sedumdak

Naast de isolatie van alle buitenmuren is het dak van de bestaande woning vanaf de buitenkant geïsoleerd met dikke isolatieplaten (85mm) . Voor het dak van de aanbouw is gekozen voor een sedumdak. Deze vorm van dakbedekking is niet alleen fraai, maar is bestand tegen alle weersomstandigheden, gaat langer mee en is isolerend.

Op het dak van de bestaande woning (aan de westkant ; dus uit het zicht) liggen 15 zonnepanelen van het indak-systeem. De panelen zijn gemonteerd in het dak en vervangen de dakpannen. Binnenkort komen er nog een aantal zonnepanelen bij op de schuur, zodat de woning echt “0 op de meter” heeft qua energie.

Zelf een foto?

Heeft u zelf ook een foto voor de Heerenveense Courant? Dan kunt u deze sturen naar hrv@ndcmediagroep.nl.

Graag kort vermelden waar de foto is gemaakt en wat er is te zien op de foto.