AED aan buitenmuur De Kempenaer en bij Tellepark: ‘We willen volledige dekking in Heerenveen-Midden’

HEERENVEEN - Wijkcentrum De Kempenaer stelt vanaf vrijdag 12 april officieel vierentwintig uur per dag een AED beschikbaar voor hulpverleners.

De AED die sinds medio maart aan de buitenmuur hangt naast de ingang van het wijkcentrum aan de Doctor Wumkeslaan 4 wordt vrijdag om 16.00 uur in gebruik genomen door wethouder Zoetendal.

De AED is vrij toegankelijk voor iedereen om te gebruiken bij de reanimatie van iemand die een hartstilstand heeft gekregen. ,,Aanvankelijk zou er een slot op het kastje komen. De EHBO Heerenveen adviseerde ons om dat niet te doen, omdat AED’s amper worden gestolen”, zegt Sietse de Haan van Wijkbelang Heerenveen-Midden. „Via een buurtbewoner, een geschenk van haar werkgever, komt er ook eentje te hangen bij appartementencomplex Tellepark. En om het voor de hele wijk Herenveen-Midden dekkend te krijgen hebben we er nog een nodig.”

Sinds 2013 hangt er al een AED in bedrijfsverzamelgebouw De Kempenaer. Die is destijds gesponsord door de Rabobank en geschonken aan de gezamenlijke bedrijven die in het in het pand zijn gehuisvest. De AED was daarmee alleen toegankelijk bij openingstijden van De Kempenaer.

De Haan: ,,Wij als wijkbelang Heerenveen-Midden maken ook deel uit van het bedrijfsverzamelgebouw door het beheren van Wijkcentrum De Kempenaer. Aangezien een AED periodiek onderhoud en een update nodig heeft en daar geen regeling meer voor bleek te zijn hebben wij als wijkbelang besloten de AED te adopteren en de zorg hiervoor op ons te nemen.”

‘Zoeken sponsor voor onderhoud’

De volgende stap van het wijkbelang was, zoals De Haan dat noemt, de AED vierentwintig uur per dag beschikbaar te willen stellen. ,,Er is een buitenkast besteld en de gemeente Heerenveen heeft hem op een mooi plaatsje naast de ingang opgehangen. Wijkbelang heeft de kast zelf bekostigd. Wel zoeken wij een sponsor voor het onderhoud van de AED. Die kosten bedragen ongeveer honderd euro per jaar.”

Melding

Iedereen die kan reanimeren kan gebruik van maken van de AED. Bij een calamiteit krijgt bovendien onder andere de EHBO Heerenveen een melding. De EHBO, die bij de ingebruikname ook een demonstratie geeft, heeft de AED bovendien aangemeld bij hartslag.nl, zodat elke hulpverlener op de hoogte wordt gesteld van de locatie van de AED.

AED’s die zijn aangemeld bij hartslag.nu en bij de Hartstichting zijn voor iedereen toegankelijk. Wel moet altijd 112 worden gebeld, zodat de dichtstbijzijnde gecertificeerde hulpverlener bericht krijgt met de melding waar de dichtstbijzijnde AED is. De meeste slaagkans bij reanimatie is binnen zes minuten.

Reanimeren moet daarom zo snel mogelijk starten, ook zonder AED. Ook is er via hartslagnu.nl een app beschikbaar die verwijst nar de dichtstbijzijnde AED.

Reanimatiecursus

De Haan: ,,Iedereen zou dat moeten kunnen reanimeren. Ook een aantal medewerkers van De Kempenaer heeft ondertussen een reanimatiecursus. Er is in De Kempenaer bovendien jaarlijks een BHV-cursus inclusief reanimatieles voor de gezamenlijke bedrijven.”

(Tekst Jitze Hooghiemstra)