VOORBESCHOUWING | SC Heerenveen snakt naar broodnodige overwinning tegen FC Groningen

HEERENVEEN - De derby van het noorden tussen SC Heerenveen en FC Groningen staat zondag op het programma in het Abe Lenstra Stadion. Rob Kerkhoven blikt vooruit op de eredivisiewedstrijd, die de thuisploeg een broodnodige zege moet opleveren na twee nederlagen op rij.

Toen SC Heerenveen in november 2018 op bezoek ging in de Groene Kathedraal, stond het op de negende plaats. FC Groningen bungelde helemaal onderaande ranglijst.

Het had slechts zeven punten uit elf wedstrijden vergaard. Heerenveen stond er met veertien punten een stuk beter voor. Toch won Groningen met 2-0 en steeg dientengevolge naar de zestiende plek. Die overwinning bleek de opmaat naar een gestage opmars.

De echte ommekeer kwam na de winterstop. FC Groningen begon te winnen en staat intussen bóven Heerenveen. Groningen is achtste met 41 punten, Heerenveen bezet met 36 punten de tiende plaats.

Dubbelprogramma

Tijdens het dubbelprogramma van vorige week speelde FC Groningen twee keer thuis. Eerst was er op dinsdag de gestolen overwinningtegen de Graafschap. Groningen won met 1-0, terwijl de Achterhoekers kans op kans kregen, maar er niet één benutten.Op zaterdag won Groningen opnieuw, nuvan Excelsior, weer met 1-0 en andermaal met het nodige geluk.

SC Heerenveen speelde tweemaal uit en verloor beide keren. In Rotterdam speelden de Friezen een belabberde partij tegen Feyenoord. Het was dat de VAR in de eerste helft Heerenveen tot drie keer toe te hulp schoot, anders was de score veel hoger uitgevallen. Ik meende op een gegeven moment uit de hoek van de Heerenveensupporters zelfs de aanzet tot een nieuw spreekkoor te horen: ‘Heerenvar,Heerenvar’. Het mocht niet baten, Heerenveen ging kansloos met 3-0 ten onder.

'Op zijn elfendertigst'

Zondag moest er tegen SC Emmen wat goedgemaakt worden, las ik op de website van Heerenveen. Wat Heerenveen in Emmen de vele meegereisde supporters echter voorschotelde, had veel van eenwanprestatie. De Heerenveenspelerssukkelden op zijn elfendertigst achter de bal aan, verloren elk duel en creëerden gedurende de hele wedstrijd géén enkele serieuze scoringskans.

De spelers toonden bovendien geen enkele emotie. ‘2-0 verloren, o jammer.’ Klantenbinding? Nooit van gehoord. Bij thuiskomst werd de spelersbus opgewacht door een ‘delegatie’ ontevreden supporters. Een aantal spelers ging in gesprek met de supporters. Ongeregeldheden bleven gelukkig uit. Zondag maar revanche op zichzelf tegen FC Groningen.

Onderling

De recente historie van de confrontatiestussenHeerenveen en Groningen in het Abe Lenstra Stadion wijst uit dat Heerenveen licht in het voordeel is. Van de laatste tien confrontaties won Heerenveen er vijf, Groningen drie en tweemaal werd het gelijk.

De doelcijfers zijn met 18-12 duidelijk in Fries voordeel. Maar u weet het: resultaten behaald in het verleden bieden geen enkele garantie voor de (nabije) toekomst.

(Tekst Rob Kerkhoven)