Beelden Froulju fan Fryslân naar permanente plek in Leeuwarden, zaterdag documentaire te zien bij de NPO

HEERENVEEN - De zes bronzen borstbeelden van de Froulju fan Fryslân, waaronder die van Froukje Hofma uit Heerenveen, staan vanaf vrijdag 12 april permanent in Leeuwarden. Tot vorige week dinsdag stonden de beelden nog tegenover het Posthuis Theater.

De door Natasja Bennink gemaakte beelden stonden sinds 28 oktober tijdelijk in het Amelius van Oenemapark in Heerenveen. Vanaf vrijdag staan ze permanent bij de kruising Sneekertrekvaart en Harlingerweg tegenover Rijkswaterstaat. De onthulling is om 17.00 uur. Voorafgaand is er vanaf 15.00 uur gratis een documentaire te zien over de totstandkoming van het project. Die vindt plaats in Slieker Film en is voor iedereen toegankelijk. Aanmelden kan via frouljufanfryslan@gmail.com.

Voor de plaatsing van de beelden in Leeuwarden had de gemeente van die stad een aantal locaties op het oog. ,,Documentairemaakster Marleen Godlieb en ik vonden de plek waar ze nu komen de mooiste. Het wordt in tegenstelling tot de halve cirkel in Heerenveen een loeistrakke rij van beelden”, zegt Bennink.

Bij de onthulling zijn ook de zes dames zelf aanwezig. Naast Hofma zijn dat: Gea Smits (Franeker). Jildou Valk (Eastermar), Mirte van der Veen (Surhuisterveen), Tytsje Porte (Stiens) en Anke Bruin (Vlieland).

Televisie-uitzendingen

Froulju fan Fryslân sloot aan bij Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad 2018. Uit meer dan tweehonderd inzendingen werden zes vrouwen gekozen. Via crowdfunding werd het benodigde geld voor de beelden ingezameld.

OP NPO 2 is zaterdag 13 april vanaf 15.30 uur een documentaire te zien over Froulju fan Fryslân. Dan komt ook de plaatsing van de beelden in Heerenveen aan bod. Omrop Fryslân zendt de documentaire zondag 14 april uit. Ieder uur is er vervolgens een herhaling.

(Tekst Jitze Hooghiemstra)