Primeur 'icederby' komend schaatsseizoen in Thialf

HEERENVEEN - Thialf krijgt komend schaatsseizoen de primeur van de 'icederby'.

Tijdens de nieuwe internationale schaatswedstrijd nemen langebaanschaatsers en shorttrackers het tegen elkaar op. Het event is een commercieel initiatief van Icederby Europe. Directeur Frank Kolsteeg is blij dat het schaatsevenement nu de kalender staat. Eerder was het al eens gepland in Dubai en in het Gelredome.

Voor Dubai lag de Internationale Schaats Unie dwars, maar die kreeg september 2016 ongelijk van de Europese commissie in Brussel. Die bepaalde dat het verbod van deelname door bij de ISU geregistreerde schaatsers in strijd was met de concurentieregels. Voor het Gelredome wist Kolsteeg uiteindelijk niet genoeg geld op het kleed te krijgen.

Die financiering is nu wel rond, waarmee de deelnemers ook prijzengeld geboden kan worden. Voor het schaatsspektakel hebben zich inmiddels vanuit het shortrack Suzanne Schulting, Elise Christie, Arianna Fontana en Sjinkie Knegt aangemeld. Voor Knegt hangt deelname af van hoe zijn gezondheid zich ontwikkeld nadat hij onlangs ernstige brandwonden opliep. De inschrijvingen vanuit het langebaan schaatsen zijn tot nu toe Jorien ter Mors, Bart Swings en Michel Mulder.