Recensie | ‘Je ziet het pas als je ver weg bent’

HEERENVEEN - De voorstelling ‘Stadsastronaut’ van Marjolijn van Heemstra was donderdagavond te zien in het Posthuis Theater. Jaap Blaakmeer schreef een recensie.

Hieronder zijn tekst.

Dit lijkt tegenstrijdig, maar dankzij het theaterprogramma ‘Stadsastronaut’ van Marjolijn van Heemstra weet ik dat het klopt. Donderdag was ik met een handjevol anderen in het Posthuis, waar Marjolijn ons vertelde dat iedereen die in de ruimte is geweest blijvend anders aankijkt tegen die bol waarop we met elkaar een leven lang omklooien.

Afstand en verbinding, zo kun je het thema van haar voorstelling wel noemen. Na een proloog, waarin ze de bedreiging van ons leefmilieu aan de kaak stelt, laat ze met veel geprojecteerd beeldmateriaal zien dat de begrippen veraf en dichtbij nogal door elkaar lopen.

Ze vertelt uitgebreid over haar benedenbuurman Bob, en dat was het boeiendste en meest onthullende verhaal. Want tegenover de verbinding die ruimtevaarders ervaren staat de afstand tussen mensen die vlak bij elkaar wonen, maar aparte levens leiden. Bob is – net als de meeste Heerenveeners – nog nooit bij een theatervoorstelling van haar geweest. Maar ja, zij is ook nog nooit met hem meegereden in de Rode Kruisauto.

Zo mondt ‘Stadsastronaut’ uit in een vurig pleidooi voor contact. Nee, we hoeven niet allemaal dikke vrienden te worden met iedereen, maar we kunnen en moeten wel prettig met elkaar omgaan. Dat vraagt een ruime blik, die van een astronaut.

(Tekst Jaap Blaakmeer)