Buitenbeentje | Groen op de kaart

De barre tijden en korte dagen die de winter met zich meebracht zijn weer voorbij. De lage temperaturen zijn langzaam aan het stijgen en de zon voelt heerlijk warm op de huid. De gemeente komt weer tot leven en bloeit langzaam op, zowel letterlijk als figuurlijk.

Heerenveen is ontzettend ‘groen’. Overal waar je kijkt groeien bomen, planten en bloemen. Ik woon praktisch naast het centrum en zelfs daar ben ik omgeven door bomen. Vooral het moment als ze na de winterperiode weer beginnen met bloeien en geleidelijk groen worden vind ik prachtig.

Ook de mensen komen na een lange winterslaap weer uit hun warme vertrouwde schuilplaatsen tevoorschijn. Iedereen trekt er bij de eerste zonnestralen massaal op uit en alle vitamine D tekorten worden weer aangevuld. Ik heb gemerkt dat velen met dit weer terecht komen bij de verscheidene ‘bloemetjesmarkten’ die zich altijd rond deze tijd openbaren.

Een goede zaak want een begroeide tuin zorgt voor een betoverend schouwspel van kleuren, geuren en levendigheid. Een waar genoegen om naar te kijken. Natuurlijk snap ik dat we niet allemaal groene vingers hebben, maar het planten van een boompje is heus geen hogere wiskunde. En de gezellige bezoekjes van vogels en vlinders zijn het tuinieren waard.

Toen ik in de krant las over het creëren van verticale tuinen in het centrum van Heerenveen maakte mijn hart dan ook een sprongetje. Heerenveen nog groener op de kaart lijkt mij een mooi streven en iets waar wij gezamenlijk aan kunnen werken.

(Tekst Fimke Groenewoud)