FOTO’S | Zilver voor wdstrijdploeg brandweer Heerenveen bij Provinciale Vaardigheidstoetsen in de klasse 112

HEERENVEEN/WORKUM - De wedstrijdploeg van de Heerenveense brandweer is zaterdag in Workum als tweede geëindigd tijdens de Provinciale Vaardigheidstoetsen in de klasse 112.

Hieronder een door ABWC Fryslân aangeleverd verslag met foto’s

Twee weken geleden werden de Heerenveners ook al tweede tijdens Vaardigheidstoetsen in Gorredijk.

In Workum deden tien Friese brandweerploegen mee aan de Vaardigheidstoetsen. De eerste prijs ging naar korps Wolvega. Heerenveen werd tweede en Ureterp derde. Deze drie ploegen gaan door naar de volgende ronde op 18 mei in Drachten.

Scenario vaardigheidstoetsen klasse 112 Workum:

Op de RWZI (rioolwaterzuiveringsinstallatie) in Workum is een medewerker in de kelder bezig met werkzaamheden aan een lekkende afsluiter van een (inkomende)rioolleiding.

De lekkende afsluiter heeft tot gevolg dat er rioolwater in de kelder loopt. Daarbij komt H2S vrij. De medewerker draagt een multigasdetector maar negeert het alarm en raakt onwel omdat de afzuiginstallatie niet werkt. De afzuiginginstallatie heeft de technische dienst na onderhoud vergeten aan te zetten.

De gassen hopen zich op in de kelder en komen via een kabelgoot in de ruimte erboven. Hier is een bering aanwezig met diverse reserve onderdelen en gereedschappen van het waterschap. Ook staat in deze ruimte een quad gestationeerd van de lokale muskusrattenvanger. Als de muskusrattenvanger de quad wil ophalen ruikt hij wel een rotte eiergeur, maar realiseert zich niet wat de risico’s zijn. Als hij de quad start, volgt er een explosie waarbij hij gewond raakt en half naar buiten wordt geslingerd.

De buren bellen 112 bij het horen van de knal en gaan op onderzoek. Helaas hebben zij geen toegang tot het terrein en wachten daarom de brandweer op.