FOTO’S | Wethouder Zoetendal neemt AED in gebruik bij wijkcentrum De Kempenaer

HEERENVEEN - Wethouder Zoetendal heeft vrijdag een AED in gebruik genomen bij wijkcentrum De Kempenaer.

De AED, die als sinds medio maart aan de buitenmuur hangt bij De Kempenaer, is vierentwintig uur per dag een AED beschikbaar voor hulpverleners.

De AED is vrij toegankelijk voor iedereen om te gebruiken bij de reanimatie van iemand die een hartstilstand heeft gekregen. ,,Aanvankelijk zou er een slot op het kastje komen. De EHBO Heerenveen adviseerde ons om dat niet te doen, omdat AED’s amper worden gestolen”, zegt Sietse de Haan van Wijkbelang Heerenveen-Midden.

„Via een buurtbewoner, een geschenk van haar werkgever, komt er ook eentje te hangen bij appartementencomplex Tellepark. En om het voor de hele wijk Herenveen-Midden dekkend te krijgen hebben we er nog een nodig.”

De volgende stap van het wijkbelang was, zoals De Haan dat noemt, de AED vierentwintig uur per dag beschikbaar te willen stellen. ,,Er is een buitenkast besteld en de gemeente Heerenveen heeft hem op een mooi plaatsje naast de ingang opgehangen. Wijkbelang heeft de kast zelf bekostigd. Wel zoeken wij een sponsor voor het onderhoud van de AED. Die kosten bedragen ongeveer honderd euro per jaar.”

(Foto’s Max van Gelder)