FOTO'S | Nieuwe fietsenstalling Joop Mintjes in bedrijf: ‘Officiële opening voor de zomer’

HEERENVEEN - Eigenlijk wilde Joop Mintjes de nieuwe fietsenstalling aan Molenplein vorig jaar september al openen. Een dubbele longontsteking en een hartinfarct gooiden roet in het eten.

Sinds kort is de fietsenstalling, waarin in totaal 280 aan elkaar gelaste damesfietsframes van Batavus zijn verwerkt, officieus geopend. Voor de zomer hoopt Mintjes een officiële opening te houden.

,,Ik ben blij dat we weer op deze locatie zitten. Daarmee hebben we ons oude plekje terug”, zegt Mintjes, die op 1 februari 1990 op dezelfde plek Rijwielstalling Mintjes opende. Dat gebouw voldeed niet meer en moest daarom plaatsmaken voor nieuwbouw. Daarmee werd in het voorjaar van 2018 gestart.

Rode zeecontainer

Omdat de oude stalling niet meer voldeed verhuisde Mintjes tijdelijk naar een andere locatie op het Molenplein. Daar konden klanten bij hem terecht in een opvallende rode zeecontainer.

,,De bedoeling was om op 2 januari te openen in het nieuwe onderkomen. Alleen, ik zat op nieuwjaarsdag op de bank en kreeg een gevoel alsof ik klap kreeg in mijn armen. Het voelde alsof er honderd kilo aan elke arm hing. We hadden de dag ervoor met een aantal personen een zware kist verplaatst. Dus ik dacht dat ik iets had gescheurd. De volgende dag ben ik toch maar naar de huisarts gegaan. Voordat ik het wist lag in ziekenhuis Tjongerschans. Het bleek dat ik een hartinfarct had gehad.”

‘Met auto naar dokter’

Mintjes was nota bene na zijn telefoontje nog zelf met de auto naar de huisarts gereden.

,,De huisarts vroeg nog: ‘Hoe bent u hier?’. Met de auto zei ik. Onder begeleiding van een assistente mocht ik nog net mijn telefoon uit de auto halen. Vervolgens ben ik met ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Daar heb ik twee weken gelegen.”

Ondertussen is Mintjes alweer aardig opgeknapt. Wel is hij zich rot geschrokken.

,,Je krijgt geen teken of waarschuwing. Het overkomt je ineens. Het gaat nu gelukkig wel weer aardig. Ik heb twee stents gekregen en slik zeven verschillende soorten medicijnen. Maar ja we moesten toch weer open. Er moet wel wat verdiend worden. Terwijl ik in het ziekenhuis lag, hebben vrienden en kennissen de spullen van de zeecontainer naar de nieuwe locatie verhuisd”, zegt Mintjes over de rijwielstalling waarin ook zijn zoon Alle werkt.

Finetunen

Ondertussen zegt Mintjes niet te kunnen wachten totdat het gebouw en de omgeving volledig klaar zijn. Zo worden de hekken nog verwijderd die nu nog om het terrein staan en wordt ook het naastgelegen stuk plein waar nu bloembakken staan nog aangepakt.

,,De hekken verdwijnen denk ik met anderhalve maand. De struiken die er nu staan moeten straks voldoende zijn. Wellicht komt er nog een draad omheen. Maar dat moet ik nog bekijken. Ook begreep ik dat de bloembakken nog weggaan en dat de gemeente de verlichting wil aanpakken. Zo komen er wellicht bodemspotjes bij de rijwielstalling. Het verdere hoe en wat weet ik niet. Maar ik begreep dat dit stuk plein er nog uitgaat.”

Mintjes: ,,Hoe dan ook. We hebben er lang genoeg op gewacht om naar het nieuwe onderkomen te kunnen gaan. Daarom ben ik ook zo blij dat we hier nu eindelijk zitten. Als het straks buitenom ook netjes is, gaan we een opening houden met acties. Dat komt wel goed.”

(Tekst Jitze Hooghiemstra)