‘Heeft SC Heerenveen wel iets te zoeken in de play-offs om Europees voetbal?’

HEERENVEEN - SC Heerenveen speelt vrijdag uit bij Heracles. Rob Kerkhoven blikt vooruit op het eredivisieduel dat wordt gespeeld in Almelo, dat begint om 20.00 uur.

Vijf wedstrijden voor het einde van dit seizoen heeft de directie van SC Heerenveen trainer Jan Olde Riekerink op non-actief gezet, zoals dat zo mooi heet. Oftewel, hij is ontslagen.

,,We hadden qua voetbal een bepaald verwachtingspatroon en het is niet gelukt om daar stabiliteit in aan te brengen. Vervolgens hebben we een inschatting gemaakt of we dachten dat dat op korte termijn kon veranderen onder deze trainer. We dachten van niet”, aldus technisch manager Gerry Hamstra. De huidige technische staf maakt het seizoen af. Assistent Johnny Jansen promoveerde tot interim-hoofdcoach.

Of er op korte termijn nog wat te repareren is, valt te bezien. Ook na het gelijkspel tegen FC Groningen blijven de play-offs om Europees voetbal flink uit zicht.

En dat is maar beter ook: met het dit seizoen vertoonde voetbal heeft SC Heerenveen er niets te zoeken, al was het tegen FC Groningen vooral in de eerste helft best aardig. Er zat pit in de ploeg, de aanval werd gezocht, er waren kansen.

‘De filosoof’

Onder de filosoof - ik hoorde die bijnaam van Olde Riekerink al snel na zijn aantreden circuleren; die moeten we waarschijnlijk op het conto schrijven van zijn wat bedachtzame, cerebrale manier van communiceren - ontbrak het vooral in de thuiswedstrijden te vaak aan een helder strijdplan, aan venijn en vooral aan vernuft.

Zijn ontslag kwam niet als een verrassing, maar wel te laat. Dit seizoen moeten we als verloren beschouwen, vooral ook qua amusementswaarde voor de thuissupporters.

Kans

De tegenstander van aanstaande vrijdag, Heracles, was afgelopen weekend tegen Feyenoord in de eerste helft op weg naar een ruime nederlaag, maar in de tweede helft leek de Almelose ploeg een overwinning te gaan behalen of minstens een gelijkspel.

Ondanks een overtalsituatie - rood voor Feyenoordspits Jørgensen - verloor Heracles op de valreep via een door Berghuis benutte strafschop. In tegenstelling tot Heerenveen heeft Heracles nog een goede kans om zich voor de play-offs voor Europees voetbal te kwalificeren. Het staat momenteel zesde. Een overwinning op Heerenveen zou daarbij flink helpen.

Onderling

De recente historie van de onderlinge matches belooft spektakel. Van de laatste tien competitiewedstrijden tussen Heracles en SC Heerenveen in Almelo eindigde er niet in één in 0-0. Er vielen in die tien partijen liefst 45 doelpunten, vierenhalf gemiddeld.

Daarvan nam Heracles er 25 voor zijn rekening en Heerenveen 20. Heracles won vijf van de tien ontmoetingen, Heerenveen vier en eenmaal werd het gelijk.

(Tekst Rob Kerkhoven)