FOTO’S | Leerlingen Nordwin College en vrijwilligers Le Roy tuin planten door Tiemen Stuiver geschonken appelboom in Ecokathedraal

HEERENVEEN - Leerlingen van het Nordwin College en vrijwilligers van de Le Roy tuin hebben woensdagmiddag een sierappelboom (Red Sentinel) geplant in de Ecokathedraal in Heerenveen-Midden.

De boom is geschonken door Tiemen Stuiver. Hij zette zich in de jaren negentig van de vorige eeuw tijdens zijn periode als D66 raadslid in voor het behoud van de Le Roy tuin, toen deze enigszins in verval dreigde te raken.

Doordat Stuiver zich inzette voor de Ecokathedraal, leidde tot een revitalisering van het project dat Le Roy in 1966 begon. Als uitvloeisel daarvan sloot de Stichting TIJD in 2005 samen met de gemeente Heerenveen een 100-jarige overeenkomst waardoor de het project is gewaarborgd tot 2105. Ook was Stuiver bestuurslid van de Stichting TIJD toen deze in 2001 werd opgericht.

Tellepark

Stuiver verhuisde onlangs van zijn woning op De Heide in Heerenveen naar het Tellepark dat vlak aan de Le Roy tuin grenst. Zijn woonkamer kijkt uit op de plek waar de Red Sentinel is geplant. In zijn vorige woning keek hij ook uit op een Red Sentinel.

Voor de leerlingen van het Nordwin College is de Ecokathedraal van Heerenveen geen onbekende plek. Er is met de Stichting TIJD een overeenkomst getekend dat de Le Roy tuin als praktijklocatie ecologische beheer wordt gebruikt.

Ook bezoeken leerlingen met enige regelmaat de groenstrook onder leiding van docenten Anne-Hein Gietema en Gerard Tamminga.