De Uitdaging: ‘Dat mensen iets aan Walk&Talk hebben’

HEERENVEEN - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Kayla Awdi. Zij organiseert de Walk&Talk-bijeenkomsten in de bibliotheek Heerenveen.

Walk&Talk is een landelijk initiatief. Het is opgericht door de Levende Sollicitatiegids, wat een initiatief is van Debbie Heijne.

,,Zij zat zelf lang zonder werk en miste de aansluiting met andere werkzoekenden. Als je een baan hebt, dan heb je elke dag even een koffiepauze en praat je bij met je collega’s. Haar insteek was: het zoeken naar werk is ook een fulltime baan. Je bent thuis de hele dag op zoek naar werk, vacatures aan het doorspitten, je cv maar weer eens bekijken. Het is best wel eenzaam. Zij miste het om gewoon met haar collega-werkzoekenden ideeën en ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Zodoende kwam zij op het idee van Walk&Talk-bijeenkomsten”, zegt Kayla Awdi (29) die de Walk&Talk-bijeenkomsten in de bibliotheek Heerenveen organiseert.

Training

Ondertussen zijn er meer dan honderd Walk&Talk-bijeenkomsten in Nederland. ,,Die worden allemaal in bibliotheken georganiseerd. De bibliotheek is heel laagdrempelig en toegankelijk.”

De bijeenkomsten kwamen in Heerenveen terecht toen Kayla’s manager naar haar toe kwam en zei: ‘Volgens mij zijn er in Heerenveen genoeg werkzoekenden die wel interesse hebben in zoiets. Vind jij het leuk om naar zo’n scholing te gaan?’ De Levende Sollicitatiegids biedt namelijk training aan aan bibliotheekmedewerkers. Dat leek mij hartstikke leuk.” Er zijn tot nu toe twee Walk&Talk-bijeenkomsten geweest in Heerenveen.

Boven verwachting

,,Die eerste was in februari. Dat vond ik superspannend. Sommige Walk&Talks werken op inschrijving. Wij kozen ervoor om dat niet te doen. Om het ook echt laagdrempelig te houden. Ik wist daardoor helemaal niet wat eropaf zou komen. Ik had een interessante gastspreker geregeld. Elke Walk&Talk heeft namelijk een gastspreker. Uiteindelijk kwamen er zeven mensen. En het was heel leuk, boven verwachting. Je denkt wel dat er een doelgroep is, maar je weet het niet zeker. Er ontstond een heel mooi gesprek met de gastspreker en tussen de mensen die aanwezig waren. Dat was wat ik voor ogen had. Ik ging met wat meer vertrouwen naar de tweede bijeenkomst.” Die tweede bijeenkomst trok twintig mensen.

,,Dat was helemaal boven verwachting. Het gaf mij een boost. Ik wil dit nog veel groter en nog interactiever maken. Zodat veel meer mensen hieraan mee kunnen doen.”

Tips geven

De Walk&Talk-bijeenkomsten zijn elke laatste dinsdagochtend van de maand van 10.00 tot 12.00 uur in de bibliotheek in Heerenveen. Eerst is een gastspreker zo’n twintig minuten aan het woord en daarna is het de bedoeling dat de bezoekers onderling met elkaar in gesprek gaan.

,,Het is de bedoeling dat zij zelf ervaringen met elkaar gaan uitwisselen. Wij geven hier wel enige sturing aan. Als je zelf in de boekhouding zit en iemand anders is schilder, dan kan het misschien soms lijken dat je niks met elkaar te bespreken hebt, maar die schilder die kent misschien wel allemaal zzp’ers in het wereldje die best wel een boekhouder kunnen gebruiken.”

Maar ook dat men onderling elkaar tips geeft over wat zij zelf als prettig hebben ervaren of wat hen geholpen heeft om voor een sollicitatiegesprek uitgenodigd te worden bijvoorbeeld.

Eerstvolgende

,,Als gastspreker nodigde ik tot nu toe elke keer een loopbaancoach uit die over een ander onderwerp kwam praten. De eerstvolgende keer is 30 april en dan komt Tineke Hooijsma, ook een loopbaancoach, praten over talenten. Wat zijn jouw talenten? En hoe zet je die in naar de zoektocht naar werk? Ik wil die dinsdag ook het kwaliteitenspel gaan doen met de deelnemers, zodat we nog beter in gesprek kunnen raken en je jezelf en je kwaliteiten goed leert kennen.”

Voor iedereen

De Walk&Talk-bijeenkomsten zijn gratis en zijn voor een hele brede doelgroep bedoeld.

,,Iedereen die werkloos is, mag komen. Maar het is ook voor mensen die gewoon een baan hebben, maar niet weten of ze op de juiste plek zitten en misschien wel wat anders willen doen. Het maakt ook niet uit welke leeftijd of welke opleiding je hebt gedaan.”

De onderwerpen worden heel erg breed gehouden, zodat iedereen er in principe iets aan kan hebben.

,,Maar het is geen banenmarkt. Er zijn geen vacatures. We willen mensen motiveren om met elkaar in gesprek te gaan en om tips mee te nemen in hun zoektocht naar werk.”

Succesverhalen

,,Mijn uitdaging voor wat betreft de Walk&Talk-bijeenkomsten is om uiteindelijk veel berichten terug te krijgen van: ‘Dankzij deze tips is het mij gelukt om of aan een baan te komen of om in ieder geval verder te komen in de zoektocht naar werk’. Dat is ook het doel. Ik zou het ook al heel erg mooi vinden als mensen teruggeven van: ‘Ik vind het fijn om gehoord te worden’. Dat ze het fijn vinden om lotgenotencontact te hebben."

,,We zagen bij de tweede bijeenkomst al wat meer dat mensen met elkaar bleven napraten en elkaar wat te melden hadden. Dat is precies wat we willen bereiken. Daarnaast zetten we ons in om de stijgende lijn voort te zetten in Heerenveen en dat we iedere keer gewoon goed bezochte bijeenkomsten hebben met veel wisselende gezichten en dat mensen er iets aan hebben.”

(Tekst Mieke van Veen)