Uitreiking droogpakken aan ALS

HEERENVEEN - Zwemmers van HZ&PC sprongen in de winter in het water voor de Estafette Kerst Swim. Doel: genoeg geld bijeen zwemmen om twee droogpakken te kopen waarmee mensen met ALS mee het water in kunnen. Er was 3.500,- euro nodig, maar wat is opgehaald is 24.769,- euro. Gisteren zijn de droogpakken door HZ&PC, Light4U en Stichting ALS overhandigd aan Stichting ALS op de Weg.

Deze stichting helpt ALS patiënten met hulpmiddelen die buiten de reguliere vergoedingen vallen. Een droogpak is hier een mooi voorbeeld van. Richard Beets van ALS op de Weg: ,,Wij hebben als doel mensen met de ziekte ALS te ondersteunen bij het zo lang mogelijk functioneren in de maatschappij. Sporten hoort daar uiteraard ook bij. En zwemmen in het bijzonder. Helemaal omdat in het water beperkingen ‘verlicht’ worden. Je voelt je even vrij. Zo’n speciaal pak is niet alleen erg duur, maar vooral van enorm grote waarde.

Van het totaalbedrag dat in de winter bijeen is gezwommen, zijn dus twee droogpakken gekocht. Walter van Light4U: ,,Het is toch een bijzonder moment. We hebben veel energie in de Estafette gestoken, maar hadden nooit verwacht dat we zoveel mensen in beweging zouden krijgen. We hopen dat de mensen die de pakken gaan gebruiken met net zoveel plezier het water in kunnen als wij gedaan hebben.”

Het geld dat overblijft, gaat naar Stichting ALS en wordt gebruikt voor onderzoek. Of er een vervolg komt op de actie? Walter: ,,Jazeker! We voelen ons elk jaar meer verbonden aan de strijd tegen ALS en gaan hier absoluut mee door. Volgend jaar ontstaat vast weer een mooie situatie of gelegenheid die we aan een actie kunnen koppelen. Om geld op te halen, maar ook om ALS onder de aandacht te brengen. Samen willen we sterk zijn tegen ALS!”