‘Build your own burger’ bij nieuwe Bij de Buuf

HEERENVEEN - - Broodjes hamburger die je zelf mag samenstellen en een menukaart met ‘gouwe ouwe’ gerechten. Dat is wat Bij de Buuf in Heerenveen onder andere te bieden heeft. Het nieuwe eetcafé opent donderdag haar deuren voor het publiek.

Monique van den Bos staat te popelen om aan de slag te gaan. Eerder was ze eigenaar van een bar-dancing en café, maar het werken bij nacht stond haar op een gegeven moment tegen. Ze vond een baan voor overdag, bij een bedrijf dat producten verkoopt aan de horeca. Toch bleef het horecaleven zelf kriebelen. Toen ze in Heerenveen zag dat er een pand beschikbaar was, wist ze het meteen: ,,Hier wil ik een eetcafé beginnen waar betaalbaar, goed en vers eten op de kaart staat.”

Voor het concept is ze nagegaan wat ze zelf nogal eens mist bij restaurants. Zo staan er bij veel restaurants burgers op het menu, maar geen burgers die je zelf samen kunt stellen. ,,Bij de Buuf heeft het ‘build your own burger’-concept. Mensen mogen zelf kiezen op welk broodje ze de hamburgers willen, welke groenten en soorten kaas erop mogen en welke saus. Ze hebben volop keuze om er echt iets van te maken wat helemaal in de smaak valt.”

Daarnaast kunnen mensen een voor-, hoofd- en nagerecht kiezen van de kaart. De gerechten die erop staan, zie je volgens Monique niet meer zo vaak als vroeger. ,,Waar zijn de garnalencocktails, de schnitzel van kalfsvlees, kogelbiefstuk, gebakken aardappels en de warme groentengebleven? Bij mij staan ze gewoon weer op de kaart. Mijn chef kok zit al 35 jaar in het vak, en bereidt deze gerechten op uitmuntende wijze. Alles is echt mals, en echt vers gemaakt. En als nagerecht staat er gewoon een lekkere sorbet en een banaan royal op de kaart.”

Op de borden in het restaurant staan verder geregeld tijdelijke menu’s waar mensen uit kunnen kiezen. Verder kunnen kinderen er ook prima hun buikjes vullen. Zij hebben onder meer keuze uit een mini-hamburger met een felle kleur, of een mini-kipspies. En natuurlijk altijd met lekkere verse frietjes.

Bij de Buuf is van woensdag tot en met zondag geopend van 15.00 tot 23.00 uur, en in het weekend tot ongeveer 24.00 uur. ,,Ik vind het belangrijk dat mensen na het eten nog even lekker kunnen borrelen.” Op zaterdag kun je er vanaf 10.00 uur terecht voor een kop koffie met gebak, of voor een lunch tussen de middag. En een borrel met iets lekkers in de namiddag kan ook. ,,En die borrelhapjes? Daarbij kunnen mensen dus gewoon kiezen voor een oud-Hollandse plank met kaas, augurk, droge worst, bitterballen en een nootje!” voegt Monique er enthousiast aan toe.

,,Wat ik hoop, is dat mensen na een bezoek aan Bij de Buuf met een tevreden gevoel naar huis gaan. Dat ze hebben genoten van de gezelligheid en de gastvrijheid, en natuurlijk van de kwaliteit van de betaalbare gerechten. Ik geloof echt in deze combinatie, en daar zetten we vol op in.”

Martine van der Linden