‘Laten we hopen op een mooi potje in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen van SC Heerenveen’

HEERENVEEN - SC Heerenveen neemt het zondag 12 mei in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen op tegen NAC. Rob kerkhoven blikt vooruit op de wedstrijd.

Voor NAC betekent de wedstrijd in Heerenveen de laatste strohalm. NAC moet zelf winnen en Excelsior mag geen punten pakken bij Heracles. Zo niet, dan is degradatie een feit. SC Heerenveen is veilig en de play-offs voor Europees voetbal zijn al definitief uit zicht.

SC Heerenveen-NAC zou de laatste wedstrijd van het seizoen zijn. Er kwam echter iets tussen. Ajax. Voor Ajax moet dit seizoen alles wijken. Terecht. ,,Dit is een liefdesbrief, een eerbetoon aan een elftal waardoor ik weer van voetbal ben gaan houden en aan een club die ons er allemaal weer aan herinnert dat deze mooie sport toch nog iets puurs heeft wat onbezoedeld is gebleven”, schreef de Britse voetbaljournalist Luke Edwards daags na Juventus-Ajax.

,,Wat dit Ajax-elftal zo bijzonder maakt, is dat het geen dynastie zal stichten, het zal niet heersen. Ajax is als een vlinder, mooi, betoverend, maar alweer de dood nabij. Het is onvermijdelijk dat dit elftal uit elkaar zal vallen. Maar het verdriet is van voorbijgaande aard omdat deze ploeg mensen trots heeft gemaakt”, schrijft Edwards. Ja, wat een voetbal, maar de rijke clubs liggen op de loer. Frenkie is al verkocht. Wie volgt?

Verschuivingen

Speelronde 33 werd verschoven naar woensdag 15 mei. Ronde 34 blijft op zondag 12 mei. Ajax’ uitduel met De Graafschap stond oorspronkelijk gepland op zondag 28 april, net als alle andere wedstrijden van de 33ste speelronde die reglementair tegelijk moeten beginnen.

De Graafschap-Ajax als enige doorschuiven naar vrijdag 26 april bleek geen optie door de massale politie-inzet tijdens Koningsnacht. De wedstrijd laten staan op de oorspronkelijke datum was onmogelijk, omdat de hersteltijd tot de heenwedstrijd tegen Tottenham Hotspur op dinsdag 30 april dan te kort was. Dus heeft de KNVB de hele speelronde op 15 mei geprogrammeerd.

Zo druk als Ajax heeft SC Heerenveen het niet: op 19 april werd wat knullig met 2-1 van Heracles verloren. Tegen VVV leek er eindelijk weer eens winst in het verschiet, maar de zoon van VVV-coach Steijn schoot die hoop pal voor tijd aan diggelen.

Laten we hopen op een mooi potje in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen.

(Tekst Rob Kerkhoven)