De Uitdaging: ‘Een badmintonspeelavond erbij’

HEERENVEEN - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Frank Maquelin, voorzitter van badmintonvereniging BC Vrij Uit uit Heerenveen.

Gesteund door de Badmintonbond werd in 1969, bij de opening van de nieuwe sporthal in Heerenveen (de Telle), het initiatief genomen tot oprichting van een badmintonvereniging. Dit ging uit van J. de Jong, A. van der Werf, J. Broersma en J. Rondhoudt, die toen een oprichtingscommissie vormden. Dit jaar viert badmintonvereniging BC Vrij Uit uit Heerenveen haar 50-jarig bestaan. Frank Maquelin (56) is nu ongeveer vier jaar voorzitter van de vereniging.

Diverse vereniging

,,Wij zij een levende vereniging met, zeker voor badminton, een grote jeugdafdeling. Het is een hele diverse vereniging. We zijn ook met name een vereniging waar het streefniveau niet hoog is. Het gaat bij ons om met plezier spelen”, zegt Maquelin. BC Vrij Uit heeft rond de honderd leden en zowel bij de jeugd als bij de senioren een aantal competitieteams. ,,Je ziet dat veel verenigingen het moeilijk hebben om trainers te krijgen. Wij hebben al heel lang dezelfde trainer. Dat is best wel uniek.”

Wachtlijst

Zelf badmintont Maquelin al sinds zijn negentiende. ,,Toen ik in 2000 in Heerenveen kwam wonen, was er maar een grote badmintonvereniging: BC Vrij Uit. Ik heb me in 2000 ingeschreven, maar toen was er nog een wachtlijst van een paar maanden. In 2001 werd ik lid. Je zat in die tijd ook zeer geregeld langs de kant. De vereniging is wat dat betreft duidelijk gekrompen, maar het heeft nu als voordeel dat je in het algemeen veel kan spelen, als je komt. Al kan het op drukke avonden wel voorkomen dat je een keer langs de kant zit.”

Maandagavond

De speelavond van de badmintonners van BC Vrij Uit is de maandagavond. De jeugd traint dan van half zeven tot acht en de senioren van acht tot half elf. Sinds 12,5 jaar doen de badmintonners dat in Sportstad Heerenveen. Dit omdat de Kamp in Heerenveen, de sporthal waar de vereniging in 1976 naartoe was verhuisd omdat de Telle te klein was, sloot. ,,Mijn uitdaging is om een tweede speelavond te hebben. Zodat er meer mensen lid kunnen worden van de vereniging. En ik zou ook graag op beide avonden mogelijkheden tot training organiseren.” De vereniging zou namelijk wel in ledenaantal kunnen groeien.

Intensief

,,Wat ik zo leuk vind aan badminton is dat ik al mijn energie erin kwijt kan. Het spel trekt me gewoon aan. Sporten is andere contacten en samen iets doen. En wat ook leuk is, is de gezelligheid van een vereniging.” Het grootste vooroordeel dat mensen over badminton hebben, is volgens de voorzitter dat het het overtikken is van een shuttle. ,,Het is totaal iets anders dan wat er op een camping gedaan wordt. Het is een zeer snelle racketsport wat door gelijkwaardige tegenstanders vaak op een voor beiden intensief spel neerkomt. Het is veel intensiever dan mensen denken.”

Bloei jeugd

Wat de afgelopen jaren volgens Maquelin een hoogtepunt is geweest voor de vereniging, is dat de jeugd veel beter is geworden. ,,De jeugd heeft qua training en competitie spelen een enorme bloei doorgemaakt. Dat vind ik wel een succes van de vereniging. Daarnaast maken de prestaties van de competitieteams mij niet zoveel uit. We hebben geen streven om topsport te leveren. Ik heb in die zin dan ook geen hoogtepunten. Het gaat ons erom dat mensen op een gezellige manier kunnen sporten.”

Activiteiten

2019 is voor de badmintonners van BC Vrij Uit een jubileumjaar. Om het 50-jarig bestaan te vieren worden er verschillende activiteiten voor de leden georganiseerd. Onder andere glow in the dark badminton en een badmintonclinic.

Meer toernooien

,,Voor de komende 50 jaar hoop ik dat BC Vrij Uit een florerende, gezellige vereniging mag blijven met wat mij betreft meer leden en misschien ook wel meer evenementen. Vroeger organiseerden we ook wel toernooien waarbij spelers van andere verenigingen welkom waren. Dat doen we niet meer. Daardoor gaan mensen ook geen toernooien meer spelen en dat is eigenlijk wel jammer. We hebben een prachtige hal en het is zonde dat daar niet meer gebruik van gemaakt kan worden. Als we meer toernooien organiseren, trekt het denk ik ook meer mensen om bij onze gezellige vereniging te komen spelen. Iedereen is welkom.”

Mieke van Veen