Nogal wiedes | Buurtpreventie

,,Mag ik u wat vragen?”, vroeg een mij onbekende vrouw. Ik knikte. ,,Waarom loopt u hier zo vaak langs?” ,,Ik wandel”, zei ik.

,,O.” ,,Mag ik u ook wat vragen?” ,,Natuurlijk.” ,,Wat doet u hier buiten?” ,,Ik werk in de tuin”, antwoordde ze verbaasd. ,,Veel plezier en een prettige dag nog”, zei ik. Ze bleef wat verbouwereerd achter, zag ik.

U kent ze vast wel, die bordjes met daarop zo’n detectiveachtig mannetje met opstaande kraag en daaronder de tekst ‘Whatsapp Buurtpreventie’.

Ook bij ons in de buurt vind je de digitale waakhondjes. Er staan zelfs zoveel bordjes dat ik het bestaan van meerdere buurtpreventiegroepen vermoed.

Op de overkoepelende website WABP - WhatsApp Buurt Preventie - las ik dat het starten van een buurtpreventiegroep flink wat tijd en aandacht vergt.

Denk maar aan: het werven van leden, flyeren (link, staat erachter; waarom het link is, staat er niet bij) en iedereen goed informeren over huisregels en overige relevante zaken.

Zou er al een cursus ‘hoe begin je een Whatsapp buurtpreventiegroep’ bestaan? Natuurlijk kan zo’n appgroep bijdragen aan een gevoel van veiligheid en het tijdig signaleren van onraad, maar de gevaren lijken mij ook levensgroot: mensen die te ijverig worden of het recht in eigen hand nemen.

Ik las over een klopjacht op een argeloze glazenwasser die zijn ladder alvast tegen de gevel had geplaatst, maar nog even in zijn auto zat te telefoneren. En over een groepje Polen dat continue door een appgroep werd gevolgd.

Ik geef het grif toe, ik heb sowieso al een snor en had mij die dag alvorens aan mijn dagelijkse wandeling van anderhalf à twee uur te beginnen nog niet geschoren.

Ik vermoed dat de dame haar schoffel acuut in de steek heeft gelaten om een alarmerend appje te versturen: ‘Oudere man, onguur type gesignaleerd. Opletten!’

(Tekst Rob Kerkhoven)