De Uitdaging: ‘Meer dan een EP-release’

HEERENVEEN - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Zoë van Huit die druk bezig is met de EP-release van JUFF. De band die zij is begonnen met Aart de Gier.

Zoë van Huit is 22 jaar, komt uit Heerenveen, maar woont nu in Zwolle waar ze studeert aan het conservatorium. Ze studeert Docent Muziek met hoofdvak Zang en is nu bezig met haar afstudeerproductie. Zoë begon met muziek maken toen ze in groep zes zat.

,,De brassband Pro Rege Heerenveen kwam langs. Zij bespeelden allemaal instrumenten en het leek mij eigenlijk wel heel erg leuk om daar bij te zitten. Ik heb een aantal proeflessen gedaan en ben er uiteindelijk ingerold. Ik speelde kornet (een koperen blaasinstrument, red.)”, zegt Zoë.

Zang

Tot haar zestiende zat ze bij Pro Rege. ,,Op mijn veertiende zei mijn muziekleraar tegen mij dat ik eigenlijk wel goed kon zingen. Toen had ik zoiets: ‘Het is goed met jou, dat gaan we niet doen’. Uiteindelijk heb ik het toch wel opgepakt en vond ik het stiekem heel erg leuk.” Op de planken staan was echt wel haar ding. Tijdens amateuravonden op de basisschool ging ze er geregeld met de eerste prijs vandoor.

,,Wanneer ik met vriendinnetjes speelde, moesten we ook altijd verkleden en dan dingetjes opvoeren voor familie. Er zijn ook verschillende foto’s waarop je ziet dat ik altijd aan het optreden ben.” Na de middelbare school studeerde Zoë voor Onderwijsassistent Muziek in Drachten met hoofdvak zang. Daarna volgde het conservatorium waar ze nu bijna voor is afgestudeerd.

Voor de klas

,,Wij krijgen uiteindelijk een diploma zodat je straks voor de klas kan staan, voor groepen of iemand anders muziek kan bijbrengen.” Wil Zoë dan niet zelf graag op de planken staan?

,,Ja, daarnaast heel graag. Maar tijdens mijn opleiding Onderwijsassistent Muziek vond ik het altijd wel spannend om dat te doen. En toen ik naar Docent Muziek ging, vond ik dat nog steeds. Ik heb uiteindelijk gekozen om wel Docent Muziek te doen, omdat ik van kleins af aan ook heel graag juf wilde worden. Dit was wel iets waarin ik dat precies met elkaar kon mengen. Ik kan het straks aan iemand anders leren en daar haal ik uiteindelijk wel meer voldoening uit. Maar daarnaast sta ik in de weekenden nu wel graag op het podium.”

JUFF.

Ze staat dan op het podium met het rockbandje JUFF. dat ze ongeveer een jaar geleden met Aart de Gier oprichtte. Aan het ontstaan van de naam, zit een grappig verhaal. ,,Ik geef peuter- en kleutermuziek. Iemand uit de band zegt altijd tegen mij dat ik een rockjuf ben. In het weekend rock ik graag met de band en voor die kleine kindjes ben ik de juf. Het is hier tegenwoordig op school ook zo dat iedereen mij rockjuf noemt. Daar is JUFF. eigenlijk uit ontstaan. We hebben van ‘juf’ een Engelse uitspraak gemaakt. Het betekent niks verder.” Zoë zingt en Aart speelt gitaar in JUFF.. Daaromheen hebben ze muzikanten verzameld. ,,Die muzikanten spelen met ons mee. Wij schrijven de nummers en leveren hen de muziek aan.”

EP-release

JUFF. brengt 29 mei haar eerste EP uit. Dit is tevens de afstudeerproductie van Zoë en Aart.

,,Wij zijn al anderhalf jaar bezig om onze eigen muziek te schrijven. Daar rolde uiteindelijk onze eerste EP met vijf nummers uit die we 29 mei gaan presenteren in poppodium Hedon in Zwolle.”

Het is voor Zoë belangrijk dat iemand anders er ook wat aan heeft, dat het een educatieve waarde heeft. Daarom hebben ze ervoor gekozen om het samen met mbo-studenten te doen.

,,Wij schrijven de muziek, nemen het op en uiteindelijk maken al die mbo-studenten de hele EP-release mogelijk. Ze regelen het licht, het geluid, maken posters, de albumhoes, hebben een videoclip gemaakt en in ons voorprogramma staat een bandje bestaande uit mbo-studenten. Alles wat eromheen gebeurt, is mede mogelijk gemaakt door hen.”

Om dat alles te financieren is JUFF. een crowdfunding gestart via ‘Voor de Kunst’.

Educatieve meerwaarde

,,Mijn uitdaging is het liefst beroemd worden. Maar wat wel onze insteek is, wat onze kracht ook wel is, is dat wij het gewoon heel erg belangrijk vinden dat dit een product wordt waarin iedereen ook kan leren. Ik vind het gewoon heel leuk dat we er zoveel mensen bij betrekken, die hier eigenlijk niet zoveel ervaring mee hebben. Net zoals wij dat nog niet hebben. Dat we daar wel met z’n allen in kunnen groeien. En elkaar kunnen helpen. Er zit een educatieve meerwaarde aan. Dat vind ik wel heel erg leuk.”

Op de avond van de EP-release is het volgens Zoë ook de bedoeling dat er verschillende mensen op af komen, dat ze met elkaar kunnen socializen en netwerken. ,,Dat iemand bijvoorbeeld zegt: ‘Jij hebt die albumhoes gemaakt. Ik vind het vet hoe je dat hebt gedaan, wil je dat ook voor mij doen?’. Ik denk dat dit nou net even wat meer is dan een ‘gewone’ EP-release.”

Voor een ander

Muziek is echt iets van Zoë. Daarom is het haar passie. ,,Ik merk nu ook wel, nu het onze eigen nummers zijn, dat het eigenlijk heel erg eng is. Omdat het echt iets is wat van jezelf is en wat je zelf op dat moment ook vertelt. Het is heel mooi dat je dat op zo’n manier kan overbrengen en dat je het ook op een manier over kan brengen dat iemand anders er ook weer wat aan heeft. Dat vind ik altijd wel heel belangrijk. Dat je het niet alleen voor jezelf doet, maar ook voor een ander.”

(Tekst Mieke van Veen)