Rieki Kleinhesslink is spin in het web van Van de Wereld Heerenveen

HEERENVEEN - Van de Wereld Heerenveen heeft zaterdag haar 40-jarig bestaan gevierd in de winkel aan de Dracht 126. Het gezicht van de winkel die tot 1 juli 2018 onder de vlag van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels viel, is coördinator Rieki Kleinhesselink.

Kleinhesselink begon in 1985 bij de Wereldwinkel nadat zij en haar man in Heerenveen kwamen te wonen. Wat begon met een uurtje per week, is ondertussen uitgegroeid tot het coördineren van de gang van zaken, inkoop en een bestuurlijke functie. ,,Ik ben denk ik wel de spin in het web”, zegt de 70-jarige Heerenveense, die alleen nog in de winkel meehelpt als er een gat in het rooster zit.

Kleinhesselink wilde zich inzetten voor eerlijke handel nadat haar man voor zijn werk als bouwkundig tekenaar naar Pakistan kon. ,,Ik zag daar hoe verschillend de mensen leven ten opzichte van ons. Er is een enorme ongelijkheid. Zo moest onze bediende een dagloon neerleggen om een liter melk te kunnen kopen. Terwijl je in Nederland allemaal spullen in de supermarkt ziet, die eigenlijk overbodig zijn.”

Terugkeer

Na ruim vijf jaar keerde het echtpaar terug in Nederland en kwamen zij in Lobith te wonen.

,,Via een vriend kreeg mijn man het aanbod om in Heerenveen te komen werken”, zegt Kleinhesselink, die zelf als chemisch analist bij Unilever werkte. ,,Maar zoals dat ging in die tijd met vrouwen stopte ik ook met werken toen wij kinderen kregen.”

Omdat zij zelf niemand kende in Heerenveen, wilde zij zich als vrijwilliger ergens voor inzetten om mensen te leren kennen. ,,In Heerenveen bestond toen al het principe van de Wereldwinkel. Omdat hun uitgangspunten dicht bij mijn hart lagen en nog steeds liggen, ben ik er vrijwilliger geworden.”

Veertig jaar na de opening van de Wereldwinkel in Heerenveen is Kleinhesselink de langstzittende vrijwilliger. ,,Ik merk wel dat ik iemand ben die graag zaken op de achtergrond regelt. Daarnaast geeft het een fijn gevoel om met zijn allen de winkel draaiende te kunnen houden en er tegelijkertijd voor te zorgen dat ondernemers in derdewereldlanden een eerlijk inkomen krijgen. Los daarvan geeft het ook een goed gevoel om samen met anderen bezig te zijn.”

Viering

Het jubileum van Van de Wereld Heerenveen is gevierd samen met bezoekers van de winkel. Zij werden getrakteerd op koffie met wat lekkers. De eerste twintig klanten kregen daarnaast een vilten tulp cadeau.

Ook kwam wethouder Van Veen langs om de vrijwilligers, die de winkel runnen, te feliciteren met het 40-jarig bestaan. Hij ging ook nog in op eerlijke handel en duurzaamheid, belangrijk zowel ver weg als dichtbij.

De 28 vrijwilligers kozen er het afgelopen jaar voor om de landelijke vereniging achter zich te laten en om als fairtrade cadeauwinkel Van de Wereld Heerenveen verder te gaan.

Dat had te maken met verschillen in inzicht over service en beleid tussen de vereniging en de Heerenveense winkel. Wel is ‘eerlijke handel’ als het principe van de Wereldwinkel die in 1979 in Heerenveen ontstond overeind gebleven.

Scholieren

De Wereldwinkel in Heerenveen ontstond toen in 1979 een groepje scholieren besloot om zich in te zetten voor een rechtvaardige wereldhandel. Als Wereldwinkel gingen zij eerst langs de huizen. Later gingen zij op de markt staan, om uiteindelijk een fysieke winkel te openen.

De eerste winkel kwam aan de Gasweg, op de plaats van de Albert Heijn. Vervolgens verhuisde winkel naar de Gedempte Molenwijk. Via een onderkomen aan de achterkant van de Dracht 148 (het vroegere kantoor van de PEB) verhuisde de winkel een paar jaar later naar de voorkant van datzelfde pand.

De laatste verhuizing volgde in 2003, naar het huidige onderkomen. Daar is zaterdag het jubileum gevierd.

Vrijwilligers gevraagd

Momenteel wordt de winkel gerund door 28 vrijwilligers. Daarvan werken er vijfentwintig in de winkel en drie achter de schermen.

Er wordt gezocht naar extra vrijwilligers. Voorheen was de winkel ook open op maandagmiddag maar dat lukt nu met de huidige bezetting niet meer.

Geïnteresseerde vrijwilligers, voor de maandag, maar ook voor andere dagen of voor werk achter de schermen, kunnen zich aanmelden via info@wereldwinkelheerenveen.nl of informatie krijgen bij Van de Wereld zelf.

Kleinhesselink: ,,De gemiddelde leeftijd van de vrijwilligers ligt boven de zestig jaar dus we verwachten wel wat verloop de komende jaren. Vier vrijwilligers erbij zou al lucht geven. Maar het liefst verwelkomen wij graag meer vrijwilligers. Dat geldt ook voor bestuurlijke functies.”

(Tekst Jitze Hooghiemstra)