SC Heerenveen sluit mager seizoen af met uitwedstrijd bij FC Utrecht

HEERENVEEN - SC Heerenveen neemt het vanavond in de laatste speelronde in Utrecht op tegen de plaatselijke FC. Rob kerkhoven blikt vooruit op de wedstrijd.

Na de moeizame overwinning op NAC - dat definitief degradeerde - staat SC Heerenveen op een povere elfde plaats op de ranglijst. De tiende plek is de hoogst haalbare, maar het kan ook zo maar de dertiende worden, zeker als de match tegen FC Utrecht, de tegenstander van woensdagavond, verloren gaat.

Kwalificatie voor de play-offs was naast het spelen van attractief voetbal de doelstelling van SC Heerenveen bij aanvang van de competitie.

Beide werden bij lange na niet gehaald. De play-offs zijn al tijden uit zicht en attractief voetbal zagen de Heerenveensupporters slechts mondjesmaat. Vooral in de thuisduels werd de slinkende supportersschare te zelden verwend.

Afscheid

Tijdens de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen namen we zondagmiddag afscheid van: Jan Bekkema, Stijn Schaars, Doke Schmidt, Kik Pierie, Morten Thorsby, Pelle van Amersfoort, Sam Lammers en Yuki Kobayashi.

Vooral Schaars, Pierie, Thorsby en Lammers gaan we missen. Wie komen er voor in de plaats? Zoals elk jaar wordt de selectie afgeroomd. Dat gegeven is inherent aan een club als Heerenveen: wie de mogelijkheid krijgt, zoekt het hogerop.

Toch kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat de selectie van SC Heerenveen gedurende het afgelopen decennium elk jaar kwalitatief een beetje moest inleveren. Elk seizoen ging de kaasschaaf er overheen. Hopelijk wordt er weer eens een Afonso Alves, Finnbogasson of Dost binnen gehengeld.

Teruglopende bezoekersaantal

Het teruglopende bezoekersaantal baart nog meer zorgen. SC Heerenveen neemt dit seizoen weliswaar met gemiddeld 18.700 toeschouwers van alle eredivisieclubs de vijfde plaats in, maar vijf jaar geleden was dat nog ruim 23.000, ook goed voor een vijfde stek overigens.

Tien jaar geleden zaten we op 25.500, goed voor de vierde plek. In dat jaar bestond er zelfs een wachtlijst voor seizoenkaarten. Even zorgwekkend is het weglopen van sponsors, zie de lege plekken op de hoofdtribune.

Minder inkomsten

Beide verschijnselen zorgen voor minder inkomsten en dus ook voor een kwalitatief mindere selectie. Kortom, SC Heerenveen zit al een tijdje in een neerwaartse spiraal. Die te doorbreken vormt de grootste uitdaging voor directie en technische staf voor komend seizoen.

FC Utrecht was afgelopen zondag kansloos tegen Ajax, ook al stond het al na 36 seconden met 1-0 voor. Ajax herstelde zich knap na de Champions League-deceptie en werd officieus kampioen.

Ondanks de 4-1 nederlaag is Utrecht toch verzekerd van de play-offs. Heerenveen staat elfde en zal daar ook na woensdagavond wel bivakkeren. Daarmee komt een einde aan een mager en vooral kleurloos seizoen.

(Tekst Rob Kerkhoven)