Gemeenten Heerenveen en Opsterland samen bij Raad van State in beroep tegen gaswinningsbesluit minister Wiebes

HEERENVEEN - De gemeenten Heerenveen en Opsterland hebben maandag bij de Raad van State hun beroep bepleit tegen het besluit van minister Wiebes van Economische Zaken (EZ) om in te stemmen met het plan van gaswinningsbedrijf Vermilion. De uitspraak wordt over ongeveer zes weken verwacht.

De wethouders Jaap van Veen (Heerenveen) en Anko Postma (Opsterland) woonden de zitting in Den Haag bij. Volgens hen wint Vermilion meer gas door de twee extra in gebruik genomen boorputten in Langezwaag te exploiteren. Het gasveld bevindt zich onder beide gemeenten.

Het bedrijf wint in Langezwaag gas uit drie boorputten. Het gasveld in de gemeente Heerenveen ligt onder: De Knipe, Oranjewoud, Skoatterwâld, Bontebok en het Internationaal Bedrijventerrein IBF. In Opsterland bevindt het veld zich onder het buitengebied ten zuidwesten van Langezwaag.

Aangepast plan

Voor de tweede en derde put, waaruit al enkele jaren gas wordt gewonnen, diende Vermilion eerder een aangepast winningsplan in bij de minister van EZ.

De gemeenten Heerenveen en Opsterland hebben de Minister geadviseerd om daar niet mee in te stemmen of er voorwaarden aan te verbinden.

In juni 2018 besloot de minister het geactualiseerde winningsplan toe te staan. Tegen dat besluit hebben beide gemeenten nu beroep ingesteld bij de Raad van State.