Jan Dijkema: ‘Weer echt kinderfeest van avondvierdaagse Heerenveen maken’

HEERENVEEN - De avondvierdaagse nieuwe stijl in Heerenveen gaat maandag 20 mei van start. Dit jaar starten de groepen niet alleen met tussenpozen. Ook is minder begeleiding toegestaan bij de groepen.

De maatregelen moeten er toe leiden dat de massale drukte zoals die er voorgaande jaren was afneemt. Zo zijn bij de groepen tot dertig personen maximaal zes begeleiders toegestaan. Voor groepen tot veertig personen mogen maximaal acht begeleiders meelopen. Bij de peuters en kleuters is uit het oogpunt van veiligheid nog wel één op één begeleiding toegestaan.

Daarnaast staat de avondvierdaagse geheel in het teken van gezond lopen. Het uitdelen van snoepgoed en andere zoetigheden onderweg is daarom niet toegestaan. In plaats daarvan zijn er dit jaar sponsoren die gezonde producten sponsoren.

Zo deelt de Rabobank op de eerste avond een rugtasje uit met daarin een flesje water, deelt de Aldi op de tweede avond 1900 flesjes water uit en krijgen de deelnemers op de derde avond een appel. De appels worden uitgedeeld aan de Surinamesingel en worden gesponsord door de Albert Heijn.

,,Op de vierde avond mogen ouders, verzorgers en grootouders bloemen of lekkernijen uitdelen. Dat kan aan de Burgemeester Falkenaweg. Die is dan afgezet, waardoor er voldoende ruimte is”, zegt Jan Dijkema, voorzitter van Heerenveense Wandel Federatie die de avondvierdaagse organiseert.

Start

Tussen de groepen zit elke avond dertig meter ruimte. Afgesproken is dat de voorste en achterste begeleider van elke groep die tussenruimte bewaakt. De groepen zelf worden daarnaast elke avond ‘weggeschoten’ door Dijkema. ,,Als er iemand jarig is, wordt die persoon bovendien toegezongen. Ook is er elke avond een dj. Door het op deze manier aan te pakken willen we er weer een echt feest voor kinderen van maken.”

Nieuw is ook dat er met een QR-code wordt gewerkt. Deelnemers moeten niet alleen inscannen, maar ook uitscannen.

,,Wie niet uitscant, kan de volgende dag niet starten. Dat is gecommuniceerd richting de deelnemers”, zegt Dijkema. ,,Daarnaast moet dit jaar via iDeal worden betaald in plaats van contant. Dat is niet alleen veiliger, maar ook praktischer.”

Routes

De te lopen routes zijn dit jaar eveneens nieuw. De te lopen afstanden zijn vijf en tien kilometer. De start is elke avond bij Sportstad Heerenveen. Individuele lopers starten om 17.45 uur. De groepen starten vanaf 18.00 uur. Op de laatste avond starten de groepen gezamenlijk om 18.30 uur.

Voor de routes klik hier. De routes staan onderaan de pagina.

Voor starttijden van de groepen klik hier.

(Tekst Jitze Hooghiemstra)