Gemeente Heerenveen: ‘Proef met wasbare luiers rondom Diftar+ geslaagd’

HEERENVEEN - De proef met wasbare luiers is volgens de gemeente Heerenveen geslaagd. In de acht weken dat de deelnemers zijn gevolgd, zijn 8.000 wegwerpluiers bespaard.

Bij de proef zijn negentwintig gezinnen samen met het schaatsechtpaar Heather en Jorrit Bergsma acht weken lang intensief begeleid bij de overstap naar wasbare luiers. De gemeente Heerenveen startte deze pilot om afval te verminderen en daardoor bij te dragen aan een beter milieu.

Woensdag kwamen alle deelnemende gezinnen bij elkaar tijdens een slotbijeenkomst in het Posthuis Theater in Heerenveen. ,,De conclusie luidde dat de proef honderd procent is geslaagd. Alle gezinnen zijn buitengewoon tevreden en willen niet meer anders”, aldus de gemeente Heerenveen.

Overstappakket

De deelnemende gezinnen ontvingen tegen een geringe eigen bijdrage een overstappakket ter waarde van zevenhonderd euro. Het pakket bevatte: wasbare luiers, wasbare billendoekjes, een luieremmer en wasnet van Kaatje Katoen.

De wasbare luiers met printjes zijn gemaakt van bamboe en ecokatoen en voorzien van een klittenbandsluiting.

Bij de invoering van het nieuwe afvalsysteem Diftar+ besloot de gemeenteraad van Heerenveen om een proef te doen met de wasbare luiers. Door over te stappen naar die wasbare luiers moet het restafval verminderd worden

Zelf meedoen

Ouders die niet hebben meegedaan aan de proef, maar wel belangstelling hebben om mee te doen met een soortgelijk traject kunnen contact opnemen met de gemeente Heerenveen. Dat kan via het telefoonnummer 14 0513.