Janine Smit benoemd tot erelid van schaatsvereniging HCH

HEERENVEEN - Janine Smit is zaterdag benoemd tot erelid van schaatsvereniging HCH. Zij kreeg de onderscheiding, omdat ze wereldkampioen is geworden.

De onderscheiding werd uitgereikt tijdens de jaarlijkse HCH-dag. Die vond plaats bij Scoutinghiem aan de Van Bienemalaan 7 in Oranjewoud.

Naast de huldiging van Janine Smit en die van de clubkampioenen waren er volop activiteiten voor de aanwezigen.

Alfred Stel stuurde namens het bestuur van HCH onderstaande tekst omtrent Janine Smit. 

Janine Smit begon met schaatsen bij Pro Action. Haar ouders vonden het niet meer dan logisch dat de kinderen leerden schaatsen omdat we dicht bij Thialf wonen. En als er natuurijs ligt moet je als fries goed kunnen schaatsen. Als meisje van 11 jaar won Janine de wedstrijd van Lyts Klein Thialf die op Thialf gehouden werd.

Ze zei toen tegen haar vader: ,,Heit dit is leuk dit wil ik vaker.” Zo gezegd zo gedaan. Janine werd lid van HCH wat toentertijd bijzonder was omdat er eigenlijk een ledenstop was. 

Haar bochten waren een probleem daarom ging ze een jaar lang dinsdag en donderdag ’s ochtends voor schooltijd trainen met Petra Grimbergen en Sandra Zwolle.

Ze was een jaar of 13 toen ze met heit Siep en zusje Leonie naar Inzell  ging. In het genoemde artikel in het Friesch Dagblad wordt dit ook mooi beschreven. Janine  wilde zichzelf verbeteren, ze kon nog niet echt recht op de schaatsen staan. Toen dat uiteindelijk lukte en de dag voordat ze naar huis gingen ze de bocht zonder tussenpas doorkwam stond haar heit Siep juichend op de tribune. 
Toen ze ook nog de Atje Keulen Deelstra bokaal won werd ze gevraagd om in  het gewest te komen schaatsen door Jaques De Rijke. In dat seizoen werd ze ook Nederlands kampioen Supersprint.

Ieder jaar werd ze wat beter. Maar een uitverkiezing van Jong Oranje bleef uit. Te weinig progressie volgens de trainer van Jong Oranje. Ze was teleurgesteld maar zei: ,,Ze zijn nog niet van me af. Ik zal  ze laten zien dat ik erbij hoor.” 

Dat deed ze. Ze reed elke World Cup en zelfs het WK-junioren. Dat was ook  de verdienste van Henk Hospes die haar dat jaar opnam in zijn selectie. Met onder anderen: Anice Das, Mayon Kuipers, Brecht Kramer, Frederika Buwalda. Dat pakte dus goed uit. Ze werd beter, kon mooi haar VWO afmaken en maakte een jaar later toch deel uit van Jong Oranje.

Control

Van Jong Oranje ging ze naar Control. Een hele stap maar zo verdiend. Ze had tijd nodig om te wennen. Haar ontwikkeling ging niet meer zo snel zoals ze zou willen. 

Inmiddels is alles anders. Van subtopper, met zo nu en dan een uitschieter naar boven, naar Nederlands kampioen 500 meter. Een fantastische opsteker na de zware blessure  na een val in Salt Lake City, die haar olympische droom in duigen liet vallen. Hard werken wordt uiteindelijk altijd beloond. En ze beschikt natuurlijk over het nodige talent anders kun je dit niveau nooit bereiken.

Na 10 jaar weer terug daar waar het allemaal begonnen is, bij Henk Hospes, Jan Ykema en Arjan Wolters in het Fries Gewest. Een fijn team waar iedereen mag zijn wie die is en een team dat voor elkaar wil rijden.

Een hoogtepunt is dan natuurlijk de eerste wereldtitel teamsprint met Letitia de Jong en Jutta Leerdam. Een fantastische prestatie. Maar die titel kwam ook niet helemaal vanzelf. Van Henk Hospes begreep ik dat de generale repetitie, de dag voor de wedstrijd absoluut niet vlekkeloos verliep. 

'Zekere angst bij andere schaatsters'

En bovendien zat er een zekere angst in bij Jutta en Letitia of ze jou als startschaatser de eerste 100 meter wel bij zouden kunnen houden. Maar blijkbaar zorgde de niet optimale laatste training en de spanning bij Jutta en Letitia er voor dat alles op zijn plek viel want jullie werden op 7 februari 2019 in Inzell wereldkampioen in een prachtige tijd van 1.26,28.

Volgens haar moeder is Janine een echte doorzetter want de dag nadat ze Wereld Kampioen werd zat ze gewoon weer met haar  neus in de boeken.  Ze doet naast het schaatsen ook nog een universitaire studie. 
De informatie die ik van Willie Smit heb ontvangen eindigt met ‘Een trotse moeder’ en ik denk dat vader niet minder trots is. 

Schaatsicoon

Deze laatste prestatie, als lid van het team de eerste wereldtitel teamsprint opeisen is de prestatie waardoor je zonder twijfel thuishoort in het rijtje HCH schaatsiconen. 

Beste Janine, namens het bestuur en de hele vereniging wil ik je hierbij officieel benoemen tot erelid van de Hardryders Club Heerenveen.
Van harte gefeliciteerd.