De Uitdaging: ‘Bestaan ’n Gouden Plak niet ter discussie’

HEERENVEEN - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Frank van Hout, voorzitter van Heerenveen ’n Gouden Plak.

Frank van Hout (59) nam begin dit jaar het voorzitterschap van Heerenveen ’n Gouden Plak over van Tjitte de Wolff.

,,Ik heb gewoon gesolliciteerd en tijdens het gesprek bleek al snel dat het bestuur mij wel een goede kandidaat vond”, zegt Frank van Hout.

Hij was al eens eerder gepolst en had er ook al over nagedacht of hij zoiets zou willen.

,,Dat wilde ik wel. Ik ben namelijk intrinsiek gemotiveerd om iets te betekenen voor de plaats waarin ik woon. Ik zag in deze rol ook wel een uitdaging om weer met andere mensen in contact te komen dan je al gewend bent. Dat vond ik een spannende ontdekkingsreis.”

Marketing

Kort gezegd is Heerenveen ’n Gouden Plak de marketingorganisatie van de regio Heerenveen.

,,Wat we voor elkaar willen krijgen, is dat Heerenveen, en daarmee bedoel ik ook de dorpen om Heerenveen, een goede plek is om te wonen, te werken en te recreëren. En dat dat ook zo beleefd wordt door de inwoners, ondernemers en de bezoekers van de regio. Uiteindelijk hoop ik gewoon dat ‘n Gouden Plak er een steentje aan bijdraagt dat we met z’n allen trots zijn op wat hier gebeurt. Dat is onze ambitie.”

In het bestuur van ’n Gouden plak zitten vertegenwoordigers van een aantal van de leden van ’n Gouden Plak. Zoals de ondernemersvereniging uit Heerenveen, de horeca en Heerenveen Vitaal. Van Hout is de onafhankelijke voorzitter.

Verbinden

Het voorzitterschap van ’n Gouden Plak is een vrijwillige functie. ,,Het kost de ene keer wat meer tijd dan de andere keer. Het is een leuke hobby erbij.”

Wat bij de rol hoort, is het voorzitten van de vergadering van het bestuur. ,,Maar daar draait het niet om. Het is ook een rol spelen in hoe we onze ambitie gerealiseerd krijgen.”

Daarom heeft de rol van voorzitter ook een verbindende functie. Van Hout gaat bijvoorbeeld in gesprek met ondernemersverenigingen en Plaatselijk Belangen van de omliggende dorpen. ,,Zodat zij ’n Gouden Plak ook gaan zien als iets van hen. Dat is belangrijk.”

Walk of Fean

Op dit moment spelen er twee grote thema’s. Een daarvan is het Oranjewoud Festival.

,,Dat ondersteunen we, maar we lanceren dan ook de zogenaamde Event Academy. Daarmee willen we organisaties, verenigingen en dergelijke ondersteunen als het gaat over: hoe krijgen we dingen goed voor elkaar.”

Een ander thema is de Walk of Fean die wordt geopend tijdens het DELA Beachvolleybaltoernooi op zaterdag 1 juni.

,,Dat is een wandeling door Heerenveen waar bankjes geplaatst zijn met borstbeelden van sporters uit Heerenveen. Je bent dan zelf in beweging en kan via een app bij de bankjes informatie krijgen over de geschiedenis van die sporter en zijn of haar verhaal.”

Heerenveens UITfestival

,,Grote nieuwe dingen voor dit jaar zijn de Event Academy, de Walk of Fean, maar ook een nieuwe website. Daarnaast zijn we aan het kijken hoe we het Heerenveens UITfestival een impuls kunnen geven. Daar komen een aantal dingen bij elkaar en we willen ervoor zorgen dat het meer een geheel wordt in plaats van een paar losse vlekken.”

De voorzitter hoopt dat ze daar in september, wanneer het festival plaatsvindt, een eerste stap in kunnen zetten. ,,Maar we hebben het ook over de lange termijn. Dat we in september 2020 een Heerenveens UITfestival 2.0 kunnen neerzetten met elkaar.”

Trots

,,Als het gaat om ’n Gouden Plak dan is de uitdaging dat over enige tijd het bestaan van ’n Gouden Plak niet meer ter discussie staat. En dat in eerste instantie de leden en de direct betrokkenen van de organisatie trots zijn op wat er gebeurt, maar dat uiteindelijk de bewoners van de regio Heerenveen echt trots worden op het feit dat Heerenveen is wat het is en dat ze het ook als ’n Gouden Plak gaan ervaren.”

Besef

Wat Heerenveen ’n Gouden Plak maakt volgens Van Hout, is dat, kijkend naar de schaal van Heerenveen en wat er in Heerenveen gebeurt, dat veel meer is dan wat je eigenlijk zou mogen verwachten.

,,Wij zijn in Heerenveen dingen normaal gaan vinden waar je trotser op mag zijn dan je denkt. Los van hoe het gaat, wij klagen over het aantal bezoekers bij sc Heerenveen. Tegelijkertijd; als je kijkt naar hoeveel mensen er wel zitten en je vergelijkt dat met heel veel eredivisievoetbalclubs uit grotere steden, dan doen we het heel goed. En als je kijkt naar onze evenementenkalender, dan zie je dat er echt heel veel te doen is. Dat weten we niet altijd. We moeten zorgen dat mensen zich dat wat meer gaan realiseren en we moeten ons realiseren dat dat allemaal niet vanzelfsprekend is.”

Inspirerend

,,Ik vind het leuk om hierover na te denken. Ik koos er ook voor om deze functie aan te gaan om gewoon weer mensen te ontmoeten die je anders niet ontmoet. En dat gebeurt ook. Je gaat over nieuwe onderwerpen praten en dat inspireert heel erg.”

De functie is ook wat Van Hout ervan had verwacht. ,,Ik probeer er iets van te maken. Het is ook een soort hobby. Dan moet je wel zorgen dat het leuk blijft. Anders begint het op werk te lijken. Dat lukt tot nu toe prima. Ik ervaar het ook echt als een hobby, als iets wat leuk is om te doen. ‘n Gouden Plak is echt een leuk ambitieus gebeuren. Het is erg mooi om daar deel van uit te maken. En als het gaat om Heerenveen als ‘n Gouden Plak, dan is het een kwestie van trots zijn op wat we hebben, zonder tevreden achterover te leunen en met ambitie door te blijven bouwen.”

(Tekst Mieke van Veen)