De Knipe klaar voor vernieuwde survivalrun met onder andere aangepaste runs over vijf kilometer

DE KNIPE - De survivalrun in De Knipe gaat donderdag van start en duurt tot en met 26 mei. Met onder andere nieuwe vijf kilometer categorieën.

Hieronder een door de organisatie zelf aangeleverde voorbeschouwing.
 
Van 23 tot en met 26 mei staat het dorp De Knipe weer in het teken van survival. Een bijzondere run die voor de 18e keer wordt georganiseerd. Dit jaar heeft de organisatie gehoor gegeven aan de wensen van de deelnemers door te kiezen voor een lichtere 5 kmop zaterdag en een zwaardere variant op zondag. 
 
De survivalrun in De Knipe richt zich op survivalrunsport in de breedte: het evenement trekt zowel topsporters als een brede groep recreanten aan.Dat de run in De Knipe geliefd is bij de deelnemers bleek dit jaar opnieuw uit de inschrijving, de eerste categorie zat binnen een kleine twintig minuten vol. Door het meerdaagse evenement en de hoeveelheid deelnemers blijft de run in De Knipe ook in 2019 nog het grootste survivalrunevenement van Nederland. 
 
Om te voorkomen dat een evenement van deze omvang te veel vergt van de natuur wordt nauw samengewerkt met onder andere Staatsbosbeheer. Van grote waarde is ook de bereidheid van Leer-werkboerderij It Wolwêzen om mee te werken. Zij stellen hun terrein en voorzieningen al ruim voor aanvang van het evenement beschikbaar.
 
Ook is een goede samenwerking tussen vele vrijwilligers, sponsoren en landeigenaren van belang voor dit evenement. Zonder hen zou dit prachtige evenement immers niet georganiseerd kunnen worden.
 
Dit jaar is gekozen voor een vernieuwing van de 5 km, deze wordt sinds dit jaar onderverdeeld in een lichte en zware variant. Op deze wijze hoopt de organisatie nog een gepastere run neer te kunnen zetten voor iedere deelnemer. 
 
Op donderdag 24 en vrijdag 25 mei wordt de aftrap van de run gedaan door de scholieren, met zowel deelname van het basisonderwijs als het vervolgonderwijs. De goede samenwerking met Scoren voor Gezondheid Heerenveen is daarbij onmisbaar. Op vrijdagmiddag 24 mei zullen ook de Krûmeltsjes, de allerkleinsten, een parcours bedwingen. 
 
Op zaterdag staan de jeugdwedstrijden, de Ouder-Kind-Run, de Korte Survivalrun (KSR) en de 5 km licht, welke nieuw is dit jaar, op het programma. De 5 km licht zal hetzelfde parcours volgen als de 5 km van voorafgaande jaren, maar de deelnemers mogen dit in een lichtere variant uitvoeren. Het voordeel voor de 5-km-licht-atleten is dat ze langs de kraanhindernissen in het dorp komen, wat de afgelopen jaren een veel gehoorde wens was. 
 
Op zondag 26 mei wordt het survivalweekend afgesloten met de laatste groepen. Eerst starten de deelnemers van het Lange Survivalrun (LSR) van±20 km, daarna de deelnemers van de Middellange Survivalrun (MSR) en daarna starten de recreatieve runs van 7 (individueel) en 12 km(individueel).Bij de wedstrijdcircuits zijn vrijwel alle kopstukken van de sport uit Nederland aanwezig, met een aantal kanshebbers uit de regio.
 
Ook wordt er dit jaar bij de finishlijn opnieuw een videocamera geplaatst, zodat deelnemers hun eigen finish later terug kunnen kijken. Tijdens de run zal er weer gebruik worden gemaakt van Facebook-Live zodat kijkers thuis delen van de run kunnen volgen.
 
Het evenement is goed te volgen voor zowel fietsers en wandelaars en er is een groot parkeerterrein. Het complete programma is te vinden op www.survivaldeknipe.nl.