Jibran Naz opent circulaire kledingwinkel NAiZz aan Lindegracht in Heerenveen

HEERENVEEN - Jibran Naz opent vrijdag 24 mei om 11.00 uur de kledingwinkel NAiZz aan de Lindegracht 15 in Heerenveen.

De kledingwinkel is opgezet vanuit een circulair concept. Daarbij zijn de pashokjes gemaakt van oude deuren en de toonbank van steigerhout. Terwijl veel van de uitgestalde kleding tweedehands is en een upgrade heeft gekregen.

Ingrid Struijk die Jibran Naz en zijn broer Imran goed kent, schreef een verhaal over de kledingwinkel.

In hun thuisland Pakistan kregen de broers Imran en Jibran Naz het vak met de paplepel ingegoten. Hun vader was uit het niets begonnen met een naaiatelier en had de onderneming weten uit te breiden tot drie goedlopende zaken, twee in Dubai en één in Peshawar, hun woonplaats.

De klant die nieuwe kleren wilde liet zich de maat nemen en vervolgens werd er precies volgens de wensen van de klant een shalwar kameesh (traditionele Pakistaanse dracht), een kostuum of een bruidsjurk gemaakt van de stof die werd meegenomen of besteld. Behalve de familie Naz werkten er nog ongeveer zes tot acht personeelsleden - dat betekende voor evenzovele families brood op de plank in het arme land.

Brood op de plank

Jibran en Imran Naz willen net als iedereen brood op de plank. Jaren geleden kwamen ze om die reden naar Nederland. Inburgeren, een opleiding doen, stage lopen en werken.

Er was gelukkig brood op de plank, ten tijde dat ze een uitkering ontvingen. Maar zij wilden graag zo snel mogelijk hun eigen geld verdienen. Zo kreeg Imran al eerder werk bij de winkel Zus&Zo in Rijssen. Terwijl Jibran nu dus voor zichzelf begint in Heerenveen.

Cultuuromslag

Het hele kringloopgebeuren was de beide broers naar eigen zeggen totaal vreemd, het past niet in hun cultuur. Je gaat daar niet in tweedehands kleren lopen, daarmee straal je uit dat je geen geld heb voor nieuwe. Het was dus wat dat betreft wel wennen hier.

,,Maar het is nog niet lang geleden dat wij ons hier evenzeer voor schaamden, want dan keken de mensen op je neer. Inmiddels ligt die tijd achter ons en is vintage kleding helemaal hip”, zeggen de broers, die een hele cultuuromslag maakten in een paar jaar tijd.

Over NAizZ

Alles wat in de winkel hangt draagt het label NAizZ en is zelf gemaakt. Te krijgen bij de kledingwinkel is onder andere: tweedehands kleding van het bovenste segment, dwz. merkkleding en zo goed als nieuw, bijbehorende accessoires zoals schoenen, riemen, shawls en sieraden.

Ook wordt herstel en reparatie van kleding en ander textiel gedaan. Zoals inkorten en innemen. Terwijl haute couture, verkoop van nieuwe kledingstukken die gemaakt zijn van oude dekens, textiel of tweedehands kleding eveneens tot het assortiment behoort, evenals verkoop van Pakistaanse, Hindoestaanse en Surinaamse kleding.

NAiZz is op werkdagen geopend van 9.00 tot 18.00 uur.