FOTO’S | Feestelijke intocht avondvierdaagse Heerenveen: ‘Evaluatie nieuwe opzet na de zomer’

HEERENVEEN - De deelnemers en ouders en verzorgers aan de avondvierdaagse Heerenveen hebben donderdag onder muzikale begeleiding van Jong-Advendo Sneek, Takostu Stiens, CMH Menaam en CMV Oranje Minnertsga de laatste etappe afgelegd.

In totaal liepen donderdagavond tussen de 3500 en 4000 personen mee. Op de andere avonden waren dat ongeveer 1850 kinderen. Inclusief ouders en verzorgers bedroeg het aantal deelnemers op maandag, dinsdag en woensdag ongeveer 2300 personen.

Bij de laatste avond mochten ouders en verzorgers in tegenstelling tot de eerste drie avonden wel massaal meelopen. Dit jaar had de organisatie ervoor gekozen om niet alleen minder begeleiding toe te staan om zo te grote drukte te voorkomen op de routes zoals dat voorgaande jaren het geval was, maar ook om te starten in groepen.

De nieuwe aanpak sloeg aan volgens Jan Dijkema, voorzitter van Heerenveense Wandel Federatie die de avondvierdaagse organiseert. „Ouders en mensen van scholen hebben ons zelfs de hand geschud en bedankt voor de nieuwe opzet. Ze gaven aan er heel tevreden over te zijn. Zelf gaan we in september of oktober de nieuwe opzet evalueren. Daarnaast geven we volgend jaar ook andere korpsen de gelegenheid om mee te lopen en hebben we dan hopelijk ook weer korpsen uit Heerenveen op de route.”

Politie terug van weggeweest

De groepen gingen bij de laatste avond gezamenlijk van start. Vervolgens liepen zij in en om het centrum, om vervolgens te eindigen op de Abe Lenstra Boulevard.

Op de Burgemeester Falkenaweg konden ouders en verzorgers bloemen en lekkers uitdelen aan de kinderen. De straat was daarvoor afgesloten door de politie.

Dijkema: „Wij zijn er heel blij mee dat de politie dit jaar terug was van weggeweest. In overleg met de gemeente en de politie is geregeld dat de Burgemeester Falkenaweg kon worden afgesloten. Daar zijn wij hen als organisatie zeer erkentelijk voor.”

(Tekst Jitze Hooghiemstra/foto’s Pieter Lubberts - FIXUM foto en video)