Buitenbeentje: Dier en leed

De inwoners van Heerenveen hebben het er maar zwaar mee. Steenmarters vernielen auto’s en huizen, herten brengen schade toe aan de tuintjes in Oranjewoud en onder het viaduct over de A32 worden fietsers geteisterd door ganzen. En alsof de overlast van al deze ‘wilde’ dieren nog niet genoeg is, ruimen die ‘verhipte hondeneigenaren’ hun stront niet op!

Hoewel ik het ook vreselijk zou vinden als herten mijn zorgvuldig aangelegde tuin hadden vernield en een steenmarter voor duizenden tot wel tienduizenden euro’s aan schade aan mijn huis had veroorzaakt, mogen we tijdens het bedenken van oplossingen ook niet vergeten hoe blij dieren ons kunnen maken. Vooral jonge dieren kunnen een hart doen smelten.

Iedere dag tijdens mijn wandeling zie ik een eend met haar kroost die altijd op de voet gevolgd worden door een gans. Te dicht in de buurt komen is geen goed idee, want de witte bodyguard is erg beschermend over de vijf pluizige baby-eendjes. Waarom de gans vindt dat het haar taak is om de eendjes te beschermen weet ik niet, maar het is prachtig om te zien.

En het is toch magisch wanneer je tijdens een wandeling door Oranjewoud ineens een paar hertjes kan spotten. Zelfs steenmarters kunnen grappig worden als ze op hoge poten met een dikke staart je schoonvader zo erg laten schrikken, dat zelfs de kat een gordijn in vliegt.

Ik wil maar zeggen, zonder dieren is het leven immers veel te eentonig.

(Tekst Fimke Groenewoud)