De Uitdaging: ‘Dat MOM over tien jaar nog bestaat’

HEERENVEEN - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Sophia Cuperus. Zij begon dit jaar met MOM (Moeders Ondersteunen Moeders).

Sophia Cuperus is 50 jaar en woont in Heerenveen. Begin dit jaar startte ze MOM (Moeders Ondersteunen Moeders).

,,Daar ben ik mee begonnen door mijn dochter Esmee. Zij is geboren met een aangeboren hersenafwijking. Hierdoor heeft ze verschillende beperkingen, waaronder autisme. Esmee is nu vijftien jaar oud”, zegt Sophia Cuperus.

Ouderraad

Esmee ging naar de Duisterhoutschool en Sophia kwam daar in de ouderraad terecht.

,,Zo ontmoet je ook andere ouders die in dezelfde situatie zitten. Toen Esmee naar een andere school ging, merkte ik dat ouders van de Duisterhoutschool mij nog weleens opzochten om te vragen hoe je bijvoorbeeld zwemles regelt of hoe het met het pgb (persoonsgebonden budget, red.) zit. We hadden ook altijd een koffieochtend waar je dat soort vragen kon stellen en ervaringen kon uitwisselen, maar dat was nu weg en dat was wel jammer. Dat bleef in mijn hoofd zitten.”

Oranjerie

Sophia zit nu bijna zeven jaar in de participatieraad van de gemeente Heerenveen. Onder andere het WMO-beleid dat de gemeente maakt, gaat naar die participatieraad.

,,Je komt overal. Onder andere bij dagbestedingen. Je bent eigenlijk spreekbuis voor de burgers van de gemeente Heerenveen. Je mag hier vier jaar in zitten en dan nog een keer vier jaar verlengen. Ik dacht wel: ‘Wat ga ik hierna doen?’ Want ik heb een netwerk en kennissen opgedaan door de participatieraad.”

In overleg met haar vriendin Willia Homans, beheerder van de oranjerie op landgoed Oranjestein in Oranjewoud, kwam ze op het idee voor MOM. Ze kreeg subsidie van de gemeente en met de hulp van nog twee moeders was maart dit jaar de eerste bijeenkomst van MOM in de Oranjerie.

Dertig moeders

,,Toen ik mijn idee voorlegde bij de gemeente, zeiden ze: ‘Als je negen moeder bij elkaar krijgt, is dat best al goed’. Ik vond dat wat weinig, maar je moet realistisch zijn.”

Bij de eerste bijeenkomst op 13 maart kwamen dertig moeders. ,,Dat gaf me een boost. Het plan dat wij hadden gemaakt, loopt dus. Er is behoefte aan. De moeders kwamen uit heel Friesland, terwijl ik het idee had om me op Heerenveen en omstreken te richten. Maar er is niet zoveel in het Noorden. We zijn ook beperking breed. Niet alleen voor moeders die kinderen hebben met dezelfde beperking zoals Esmee. Want de problematiek is hetzelfde.”

Tegen dingen aanlopen

,,Als moeder van een kind met een beperking, ben je altijd zoekend. Je krijgt niet een boekje erbij van: deze regelingen zijn er zo kan je het doen. Iedere moeder moet het wiel opnieuw uitvinden en dat is wat wij willen voorkomen. Dat je met MOM laagdrempelig andere moeders kan ontmoeten en vragen: ‘Ik loop hier nu tegenaan, wat heb jij toen gedaan?’."

Zelf liep Sophia ook tegen dingen aan. Ze was werkzaam als opticien, maar is daarmee gestopt omdat ze het niet kon combineren met de zorg voor haar dochter.

,,Ik werkte tot zes uur, dan ging ik naar huis, eten koken en dan heb je ook een kind dat veel zorg vraagt. Dat was lastig. Waar vind je goede opvang? Nu heb ik alles goed op de rit met pgb en zorgverleners, maar dat heb ik wel allemaal zelf moeten uitvogelen.”

Gastspreker

De eerstvolgende MOM-bijeenkomst is op 12 juni. Deze vindt ook plaats in de oranjerie. Elke keer nodigt Sophia een gastspreker uit. 12 juni komt ergotherapeut Karin Murk van Ergo Actief.

,,En in oktober komt Per Saldo. Een grote landelijke vereniging van mensen met een persoonsgebonden budget. Zij kunnen informatie geven en dan werk je preventief. Als die ouders op sommige gebieden voorgelicht zijn, dan heeft dat meerwaarde.”

Bij de bijeenkomst in oktober zijn ook vaders welkom. Ouders die bij een bijeenkomst aanwezig willen zijn, kunnen zich aanmelden door te mailen naar info@momondersteuning.nl.

Doorsturen

,,Mijn uitdaging is dat MOM over tien jaar nog bestaat. Ik hoop dat mensen in de gemeente Heerenveen of in Friesland dan van ons bestaan weten en ook ouders doorsturen. Als je op een consultatiebureau een moeder krijgt met een kindje met een beperking dat je dan kan zeggen: ‘Ga anders eens naar die stichting en dan kan je daar misschien erover praten waardoor het makkelijker wordt’. Het zou mooi zijn als een moeder met ervaring een jonge moeder zou kunnen ondersteunen. Een soort maatjesproject. Maar ook dat moeders elkaar adviseren over wie bijvoorbeeld een goede logopedist is of waar je een goede kinderfysiotherapeut vindt. Zodat je daar zelf niet veel moeite voor hoeft te doen.”

Toekomstplannen

Op 12 juni wordt MOM een officiële stichting. MOM krijgt dan ook een ANBI-status.

,,Aan het eind van dit jaar hebben we drie bijeenkomsten gehad en volgend jaar zien we wat haalbaar is. Ik word ontzettend veel benaderd door mensen die willen samenwerken, maar dat is nog een beetje te vroeg. Het gaat eigenlijk als een speer, terwijl we nog maar één bijeenkomst hebben gehad. We hebben plannen genoeg, maar we moeten even kijken hoe die zich gaan ontwikkelen. Ik vind het erg leuk en krijg er veel energie van. Ik vind het leuk dat mijn idee werkt, dat ik andere mensen kan verbinden en ze daarmee kan helpen.”

(Tekst Mieke van Veen)