FOTO’S | Jinny Schippers uit Heerenveen eerste bij HT-race met sloeproeiteam de IJsselmeerminnen

HEERENVEEN - Jinny Schippers uit Heerenveen stuurde een verslag van de jaarlijkse HT-race, waar zij met het sloeproeiteam de IJsselmeerminnen uit Makkum afgelopen vrijdag de eerste prijs in de wacht sleepte.

Hieronder haar tekst.

De HT, wordt de koninginnen roeitocht onder de sloeproeiraces genoemd. Er deden totaal 140 teams mee, een mooie optocht naar Skylge dus.

Overigens is de ca. 34 km lange oversteek over de Waddenzee een van de zwaarste roeitochten in ons land. Als het weer niet optimaal is wordt de strijd aangegaan met golven, wind en getijdestroom. Er zijn dan ook regelmatig uitvallers in deze race.

We mochten met onze sloep de Pulpfiction starten om 10.45 en werd er de dagen er voor al gesproken over wat het weer zou gaan doen. Na onze overwinning van 2018 vorig jaar waarbij het bloedje heet was en amper wind en niet echt ons favoriete weer is hoopten we nu dat er golven en flinke wind mocht zijn.

Dit was gelukkig het geval en mochten we vechten tegen de golven en de wind, maar waarbij de zon ook flink tussen de wolken door brande. Het 1e uur was het zwaarst met beuken tegen de golven en wind in.

We wisten met onze 8 dames en knap stuurmanswerk en berekeningen door onze eigen stuurman Hendrikus Adema de overkant te behalen in 3 uur en 20 minuten.

Over een afstand van 34 km We wisten en hoorden van Hendrikus dat we knap snel hadden geroeid en goeie kans maakten op de 1 e prijs. De prijsuitreiking in de o zo gezellige feesttent zaterdag werd dit dan ook bevestigd.

Wind en golven is ons dames op het lijf geschreven en met de ervaring van onze stuurman knalden we met kop en schouders boven onze concurrenten uit.

De 2e plaats was voor de Egbert Wagenborg(Terschelling) en de 3 e plaats was voor de West Arvade (Terschelling) 4e plaatst was voor Trewes 3 (Oldeboorn) en 5e plaats voor De Lytse Bear (Joure).

Op zondag 7 juli is in Echternerbrug de 2e Berentocht sloeproeiwedstrijd misschien es leuk om eens kennis te maken met deze mooie en steeds populairder wordende sport. Mijn doel is ook ooit in Heerenveen een sloeproeiwestrijd te gaan organiseren, wie weet.