Kaatsvereniging De Pompeblêdden pakt na 48 jaar weer medaille bij bondspartij in Franeker

HEERENVEEN - Kaatsvereniging De Pompeblêdden is maandag in Franeker tweede geworden op het op Nederlandskampioenschap kaatsen.

Eenmaal eerder stond de vereniging uit Heerenveen in de finale van de partij, die ook bekend staat als de bondspartij. Dat was in 1971. Ook toen werd het zilver behaald.

Hieronder een door De Pompeblêdden zelf aangeleverd artikel.

Met maar liefst 69 partuur op de lijst, stond Tweede Pinksterdag voor kaatsvereniging De Pompeblêdden in het teken van het NK seniorenkaatsen, De Bond genoemd.

Een geweldig kaatsevenement in Franeker met veel publiek, waar naast de eer, ook prachtige kransen en Makkumer aardewerk op het spel staan. Het Heerenveense partuur voor deze dag bestaat uit Menno van Zwieten, Jelte Pieter Dijkstra en Sybren Visser.

De eerste omloop tegen Leeuwarden 2 was een opwarmer en werd gewonnen met 5-3. De 2e omloop moest tegen de gedoodverfde favoriet, Minnerstga 1, dit tot nu toe alle afdelingswedstrijden dit seizoen heeft gewonnen. Maar dat was voor Menno, Jelte Pieter en Sybren geen probleem, want zij wonnen deze partij met 5-1, tegen alle verwachtingen in.

Daarna werd er in de 3e omloop gewonnen van Tzummarum met 5-5 en 6-2. De vierde omloop bleven wij staan (door een oneven aantal). De 5e omloop tegen Franeker 2 werd gewonnen met 5-2 en 6-0. De halve finale was tegen Morra-Liossens en was een walk over voor Heerenveen met 5-0 en 6-6.

Finale

En dan de finale, in de historie van de kaatsvereniging is het 1 keer eerder voor gekomen dat Heerenveen in de finale stond en wel in 1971, toen namen we de tweede prijs mee naar huis.

Onze mannen kwamen vliegend met 2-0 voor, maar Easterlittens vocht terug, en stevig ook en pakten achter elkaar 4 eersten en namen de leiding met 4-2. Menno kreeg het op de heupen en pakte bijna 2 eersten vliegend met zijn opslagen. Daarna was de pijp op. Easterlittens pakte de laatste 2 eersten en wonnen de partij met 5-4 en 6-0.

De mannen van Heerenveen hebben een geweldige prestatie geleverd en kaatsen alle drie een geweldige partij. Zij mogen dan ook geweldig trots zijn op het behalen van de tweede plaats.