College vraagt raad om bijna 640.000 euro voor afwikkeling ijshockeyal Thialf

HEERENVEEN - Het college van B&W van de gemeente Heerenveen vraagt de raad om 636.846 euro voor de financiële afwikkeling van de tijdelijke sluiting van de ijshockeyhal bij Thialf.

In april werd de financiële consequenties van het sluiten, herstellen en openen van de hal nog geschat op 596.765 euro.

De hal moest in december per direct dicht, omdat het gebouw instabiel was. De herstelwerkzaamheden duurden twee maanden en de ijshockeyers moesten uitwijken. Waaronder naar Leeuwarden.

UNIS Flyers

Onderdeel van het bedrag zijn de kosten die de UNIS Flyers maakte als gevolg van de sluiting, waaronder reiskosten en derving van opbrengsten.

Die kosten bedroegen bijna 124.000. De UNIS Flyers ontving in mei al een voorschot van 50.000 euro.

De betaling van onder andere de salarissen over de maand mei was anders niet mogelijk geweest.

Jeugd

De jeugdafdeling van de Flyers schoot er tijdens de sluiting ruim 49.000 euro bij in. Voor Thialf BV is een vergoeding van 28.600 euro berekend voor het missen van twee maanden huur.

Begin april meldde burgemeester Van de Zwan dat bij de renovatie van de ijshockeyhal in 2004 fouten zijn gemaakt. De verbouwing ging door, ondanks dat de constructie van het dak was afgekeurd door een gemeentelijke constructeur. Als opdrachtgever voor de verbouwing is de gemeente verantwoordelijk voor de herstelkosten, concludeert het college.

Huurovereenkomst 

Uit de huurovereenkomst tussen gebruikers en Thialf BV blijkt dat de Flyers en de jeugdijshockeyclub juridisch geen aanspraak kunnen maken op een vergoeding.

Omdat beide organisaties door de gemaakte kosten in hun voortbestaan worden bedreigd, stellen burgemeester en wethouders de gemeenteraad voor om de geleden schade toch te vergoeden.