FOTO’S | Twee geitjes geboren bij dierenweide Herema State

HEERENVEEN - Bij de dierenweide van woonzorgcentrum Herema State in Heerenveen zijn afgelopen weekend twee geitjes geboren.

Zij krijgen waarschijnlijk als naam Herma en Anna. Daarmee wordt verwezen naar respectievelijk Herema State en Anna Schotanus. Ook vorig jaar werden er twee geitjes geboren bij de dierenweide. Die kregen als naam Meri (van Meriant) en Ali (van Alliade).

De dierenweide beschikt naast dwerggeiten over: een shetlandpony met als naam Melody, drie konijnen, een aantal kippen en een haan.

In de zomerperiode van 1 april tot 1 oktober is ’s middags geopend. Er is dan een vrijwilliger aanwezig en kunnen bezoekers er van 14.00 tot 15.30 uur terecht. Op woensdag kunnen bezoekers er niet terecht. Dan worden de dieren verzorgd door bewoners van Talant, die dat voor hun dagbesteding doen. Daarnaast is er dit moment hebben een groep van tien vrijwilligers voor de dierenweide. Elke dag wordt geprobeerd om met twee personen in de weide aanwezig te zijn.

Grote weide

Wel zijn de dieren altijd te bekijken vanaf het pad bij Herema State, dat langs de grote weide voert van het woonzorgcentrum aan de Heremaweg 4 in Heerenveen. ,,De geiten zijn altijd nieuwsgierig en komen graag naar het hek. Zeker Bami. Dat is een volwassen geit die met de fles grootgebracht is en altijd meer op mensen blijft reageren, dan de anderen. Dat is erg leuk”, zegt Afke de Jong, begeleider dagbesteding bij Herema State.

Momenteel wordt geprobeerd de pasgeboren geiten handtammer te maken. Dat is volgens De Jong nog aardig lastig.

,,Wanneer ze zoals nu een keer vrij lopen is het lastig ze te vangen. Ze gaan nu ’s avonds nog met hun moeder in het nachtverblijf. Dus moeten ze nog daarvoor nog gevangen worden. Een van de vrijwilligers woont in de aanleunwoningen van Herema State en is daar gelukkig handig in.”

(Tekst Jitze Hooghiemstra)