‘Dierenweide zorgcentrum Herema State is altijd een mooi doel voor bewoners om even naar toe te lopen’

HEERENVEEN - De dierenweide van zorgcentrum Herema State in Heerenveen is bij iedereen wel bekend en is bedoeld voor bewoners van het hoofdgebouw en de aanleunwoning en voor wijkbewoners en andere geïnteresseerden.

Momenteel herbergt de dierenweide een shetlandpony, konijnen, kippen en dwerggeiten. Recent nog werden twee jonge geitjes geboren. Zij krijgen waarschijnlijk als naam Herma en Anna. Daarmee wordt verwezen naar respectievelijk Herema State en Anna Schotanus. Ook vorig jaar werden er twee geitjes geboren bij de dierenweide. Die kregen als naam Meri (van Meriant) en Ali (van Alliade).

Hieronder een vraaggesprek met Afke de Jong. Zij is begeleider dagbesteding bij zorgcentrum Herema State, dat is gevestigd aan de Heremaweg 4 in Heerenveen.

Waar is deze te vinden voor geïnteresseerden?

De dierenweide is achter Herema State gelegen, daar is ruimte voor een ruime weide en bijgebouwen, zodat we goed voor onze dieren kunnen zorgen. De weide is bereikbaar via het hoofdgebouw van HS, door de hal loopt u naar de achteringang waar aan uw linkerhand de weide is. Een andere manier is vanaf de achteringang aan de Marktweg, tussen rederij Holwerda en Oud Herema state is een oprijlaan naar de parkeerplaats. Wanneer je doorloopt is daar de weide. Of het wandelpad tussen HS en Thialf (ben de naam even kwijt) al snel is er aan uw rechterhand een pad naar HS, voor de jeu de boulebaan linksaf en dan loopt u op de weide aan.

Sinds wanneer bestaat de dierenweide?

Oei, dat weet ik niet precies, maar op foto’s van vroeger (Herema State bestond vorig jaar vijfenveertig jaar) was er ook al een dierenweide. Dus ik denk in elk geval al dertig jaar en misschien wel langer.

Welke dieren zitten erin?

Een shetlandpony genaamd Melody, drie konijnen, kippen en een haan en dwerggeiten. Op het moment met de kleintjes erbij vijftien denk ik.

Voor wie is de dierenweide bedoeld?

Voor bewoners van Herema State en de bijbehorende aanleunwoningen, maar zeker ook voor wijkbewoners, familie en bezoekers.

Wie is eigenaar van de dierenweide?

Meriant. Herema State is eigenaar van de dierenweide.

Hoe is de dierenweide eigenlijk ontstaan?

Dat weet ik niet, dat moet ik een oud-collega vragen. Ik zal haar mailen. Daar komen we dus nog een keertje op terug.

Wie onderhoudt de dierenweide en met hoeveel personen gebeurt dat?

De dierenweide wordt onderhouden door vrijwilligers. Op het moment zijn tien vrijwilligers actief, zeven dagen per week en 365 dagen per jaar. We kunnen vrijwilligers gebruiken, neem dan contact op met mij. Dat kan via a.jong@meriant.nl. Ludze de Jong is coördinator voor alles rond de dieren, contact met de dierenarts, voer en hooi bestellen, dat soort dingen. Ik ben voor het rooster, nieuwe vrijwilligers aannemen, afscheid nemen van vertrekkende vrijwilligers, noem maar op. Vooral het houden van geiten is aan veel wettelijke regels gebonden. Ze moeten geregistreerd, Qkoorts-injecties moeten op tijd doorgegeven worden, enzovoorts. Daarom kiezen we op het moment ook niet voor meer dieren. Varkens zijn bijvoorbeeld ook leuk maar moeten weer op een andere manier geregistreerd worden, dus dat doen we maar niet.

Kun je iets vertellen over de financiën? Hoe komt de dierenweide aan geld?

De dierenweide wordt betaald door Stichting Vrienden Herema State. Zij betalen voer, dierenartskosten, onderhoud.

Dan over het onderhoud. klopt het dat er nogal wat onderhoud is gedaan en zo ja, door wie? Bij een weide zoals deze heb je altijd onderhoud. Dit voorjaar is er bijvoorbeeld geschilderd, en is de konijnenren opnieuw aangelegd en omdat konijnen graven is er gaas onder de grasmat gelegd. Er is een mooi konijnenverblijf gemaakt met glas erin, zodat ook buiten openingstijden als de dieren binnen zijn mensen vanaf het pad de dieren kunnen zien. Dat wordt allemaal gedaan door onze eigen vrijwilligers. Dat betrof overigens geen groot, maar regulier onderhoud.

Tenslotte: wat maakt de dierenweide zo mooi?

Voor ouderen is buiten zijn heel belangrijk. Herema state heeft een prachtige tuin waar gewandeld kan worden en ook de dierenweide is een mooi doel om even naar toe te lopen, de geiten zijn altijd nieuwsgierig en komen graag naar het hek. Tijdens de verzorging, op vaste tijden, in de zomer tussen 14.00 en 15.30 uur en ’s winters altijd rond 14.00 uur, zijn er altijd wel bewoners te vinden die kijken wat er allemaal gebeurt. Er zijn bankjes, parasols voor de zomer, plantenbakken, alles om even lekker buiten te kunnen genieten van de natuur. Veel bewoners komen van een boerderij of hadden zelf dieren. Het geeft veel herkenning. Toen we kortgeleden pasgeboren geitjes hadden en die aan bewoners lieten zien waren ze helemaal verrukt en klonk het: ‘Die hadden we vroeger thuis ook altijd’.

Jitze Hooghiemstra