Maarten van der Weijden op weg naar Dokkum, publiek al drie dagen massaal langs de kant

FRIESLAND - Maarten van der Weijden is begonnen aan het gedeelte van de Elfstedentocht dat onder schaatsers bekend staat als de 'Hel van het Noorden'. Op weg daarnaartoe ligt de langeafstandszwemmer nog altijd voor op schema om de tocht der tochten te volbrengen.

Rond 9.15 uur kwam Van der Weijden onder de Koningsbrug bij Midlum door om op weg te gaan naar Franeker. Daar kwam hij rond 13.00 uur aan. Onderetussen ligt hij ongeveer twee uur voor op schema. Morgenochtend wordt hij verwacht in Dokkum.

Het stuk naar Dokkum bleek vorig jaar het eindpunt voor Van der Weijden. toen moest hij vanwege uitputting opgeven in Birdaard. In het dorp is onlangs een beeld onthuld voor de zwemmer. Het was kunstenaar Hans Jouta uit Ferwert die vorig jaar besloot een beeld te maken. Hij was ontroerd door de zwemmer. Het initiatief kreeg brede steun in en rond het dorp.

Van der Weijden reageerde ook instemmend, maar zag een levensgroot standbeeld van zichzelf niet zo zitten. Hij vroeg Jouta het idee van ‘samen in de strijd tegen kanker’ in het kunstwerk te verwerken.

Drukte langs de kant

Ondertussen ziet het al drie dagen zwart van de mensen langs de kant. Dit in tegenstelling tot vorig jaar, toen het regenachtig en koud weer was en er amper mensen stonden te kijken.

Het publiek geeft niet alleen Maarten van der Weijden massaal applaus, ook zijn begeleiders en de meezwemmers, mensen van de reddingsbrigade en de suppers die de meezwemmers begeleiden worden luidkeels aangemoedigd.

De 38-jarige Van der Weijden vertrok vrijdagavond rond 17.30 uur, en hoopt maandagavond weer terug te zijn in Leeuwarden. Hij heeft 74 uur uitgetrokken voor de Elfstedentocht.

Volgens het schema arriveert Van der Weijden maandag tussen 19.15 en 19.30 uur bij de Grutte Wielen bij Leeuwarden. Over dat laatste stuk van 23 kilometer doet hij dan ongeveer negen uur. De 111 meezwemmers finishen hier ook. Zij beginnen hun laatste twee kilometer bij het Elfstedenmonument (Tegeltjesbrug) in Gytsjerk.

Over sluis getild

Ook de sluit bij Wier vormde geen probleem. Van der Weijden werd daar letterlijk overheen getild. Zie het filmpje hieronder van Wieberen Elverdink van de Leeuwarder Courant.