LEZERSFOTO | ‘Zwanen van Brugge zijn nu zwanen van Belvédère’

ORANJEWOUD - ,,Zwanen van Brugge zijn nu zwanen van Belvédère.”

Dat schreef Henk Schriemer bij de foto die hij on stuurde. Hieronder ook tekst van Schriemer.

De Vlaamse kunstenaar Roger Henri Kamiel Raveel, geboren 15 juli 1921, overleden 30 januari 2013, maakte in 1971 voor een triënnale in Brugge vier zwanen op ware grootte met in het midden een open vierkant en liet ze dobberen in de wateren van de stad.

De uitgespaarde en zwart omrande vierkanten in de lijven gaven verrassende doorkijkjes. Het werk was bedoeld als een aanklacht tegen de vervuiling die echte zwanen het leven onmogelijk maakte.

Politici verweten Raveel echter Brugge in een kwaad daglicht te stellen en lieten de vogels verwij-deren. Maar het had effect gehad: de vervuiling werd aangepakt.

Vijfentwintig jaar later, in 1996, liet Raveel opnieuw vier zwanen te water in Brugge. Dit keer ter gelegenheid van een tentoonstelling aldaar. De zwanen waren replica’s van het vorige werk.

,,Als een zwaan sterft moet hij vervangen worden”, verklaarde de kunstenaar.

In de winter van 2007-2008 bracht het Museum Belvédère werk van de Belgische kunstenaar Roger Raveel onder de titel 'Raveel in Friesland'. In het water voor het Museum liggen nog steeds zijn ‘zwanen van Brugge’.

Tegenwoordig zijn het dus niet meer de Zwanen van Brugge, maar de Zwanen van Belvédère.