Hij doet het! Maarten van der Weijden volbrengt 11stedenzwemtocht

Na een lange tocht door de elf steden, weilanden en langs talloze dorpjes, is Maarten van der Weijden maandagavond om 19:29 uur gefinisht in Leeuwarden.

Vorig jaar strandde Van der Weijden, die miljoenen ophaalt voor onderzoeken naar kanker, nog bij Burdaard. Zoals het een echte sportman betaamt, wilde hij de tocht per se voltooien en daarom volgde er nu een nieuwe poging.

Van der Weijden ging vrijdagmiddag om 17:30 uur voortvarend van start. Hij lag continu voor op het schema dat voor hem was uitgedacht. Naarmate de finish in zicht kwam, stagneerde het tempo van Van der Weijden. Hij nam af en toe een extra pauze, at goe d en overlegde continu met zijn ondersteuningsteam en vrouw Daisy.

Duizenden toeschouwers

Van der Weijden sliep vaker (enkele uren per nacht) en wist zich continu gesteund door duizenden toeschouwers, die hem naar de finish toe wilden schreeuwen. Het maakte diepe indruk op Van der Weijden, zei hij maandag al. ,,Het is een werkdag, en toch zijn ze er allemaal. Dat is zo indrukwekkend.''

Bij het finishterrein bij De Grutte Wielen werd hij opgewacht door hele hordes mensen. Er volgt een kort programma, aldus de organisatie. ,,Iedereen heeft Maarten vier dagen kunnen toejuichen. De vrijwilligers die hier al die tijd aan hebben gewerkt, vangen hem op. Maarten komt aan, maakt de tussenstand bekend en vertrekt weer.''