FOTO’S | ‘Wollewaps zit nu op een plek om door te groeien en ambities uit te kunnen laten komen’

HEERENVEEN - Kindercentrum Wollewaps aan het Akkersplein in Heerenveen is zaterdag tijdens haar open dag feestelijk geopend.

Onder belangstelling van ouders, kinderen, buurtbewoners en belangstellenden werd de openingshandeling verricht door Geert Veenstra. De eigenaren hadden hem gevraagd het lint door te knippen, omdat hij een belangrijke rol heeft gespeeld. Namens investeringsmaatschappij Klavier heeft hij het voormalig schoolgebouw aangekocht. Veenstra vertelde van het bijzondere avontuur, dat geleid heeft tot de opening van dit prachtige centrum.

In 2014 zijn Josefien de Vries, Margerita Kaandorp en Maryze Veldman met kindercentrum Wollewaps gestart in De Atlas. Na een tijdje werd daarin een school gevestigd en zijn ze verhuisd naar Coornhertstate. Dit was al snel te klein. In 2016 gingen ze verder achter de Kruiskerk aan de Burgemeester Falkenaweg.

Begin dit jaar moest Wollewaps het pand verlaten wegen verkoop. Er brak een spannende tijd aan voor de vrouwen. Ze wilden graag een plek, waar ze hun ambities zouden kunnen waarmaken, een plek met toekomstperspectief. En vooral een warme en gezellige locatie, waar de kinderen zich kunnen ontwikkelen.

Omvang

De vrouwen hebben meerdere gebouwen in Heerenveen bekeken. Geen van de gebouwen was geschikt voor de vestiging van een kindercentrum van de omvang van Wollewaps. Uiteindelijk hebben ze contact opgenomen met vastgoedadviseur Steven Nijsingh. Hij heeft hen in contact gebracht met Geert Veenstra.

Veenstra was geraakt door de tomeloze inzet en de liefde voor kinderen, die Josefien, Margerita en Maryze lieten zien. Veenstra: ,,Ik hou van kinderen. Kinderen hebben de toekomst, die hebben een goeie plek nodig”. Uiteindelijk heeft Klavier de school kunnen kopen via een openbare inschrijving.

Josefien de Vries bij de opening: ,,Dankzij de inzet van medewerkers, familie, vrienden en professionals hebben we een plek gecreëerd, waar alle kinderen van 0 tot 13 jaar zich thuis kunnen voelen en zich kunnen ontwikkelen.” Voor Josefien is het belangrijkste in het werk om hart voor kinderen te hebben. Los van alle pedagogische modellen. Hoe gaat het met ieder individueel kind? Wat heeft het op dit moment nodig?

Veilige plek

Margerita: ,,We zijn nu op de plek, waar we willen zijn. Een plek om door te groeien en ambities uit te laten komen. Samen met medewerkers en stagiaires bieden wij de kinderen een veilige plek. En als het nodig is geven we ze extra aandacht. Het contact met de kinderen en ze zien opgroeien door de jaren heen is het mooiste dat er is.”

Maryze is ontzettend trots op het resultaat wat nu bereikt is. De beloning is dat je ziet dat de kinderen zich thuis voelen.

,,We willen de ouders tegemoet komen en de kinderen voorbereiden op een goede toekomst. Ik kan enorm genieten van gewoon even zitten en kijken naar hoe de kinderen spelen en met elkaar omgaan.”

Flexibel

De flexibiliteit van kindercentrum Wollewaps wordt onderstreept door Anika, moeder van drie kinderen. Binnenkort gaat haar jongste zoon ook naar Wollewaps. Ze heeft onregelmatige werktijden en haar zoon en dochter gaan er al heen. Wollewaps speelt goed in op haar onregelmatige vraag om opvang en haar kinderen gaan er met veel plezier heen.

Richard en Emma zijn met hun zoontje Leo aanwezig bij de opening. Ze hebben voor Wollewaps gekozen vanwege het persoonlijk contact.

,,De medewerkers kennen alle ouders en natuurlijk de kinderen. Dat spreekt me erg aan. Het gevoel is goed hier en Leo kan hier blijven tot zijn twaalfde.”

De kinderopvang, peuteropvang en buitenschoolse opvang van kindercentrum Wollewaps is nu toekomstbestending. Het kindercentrum heeft gezellig ingerichte (slaap)kamers en buiten kunnen de kinderen zich goed vermaken op het plein en in de binnentuin voor de kleintjes.

„Alles is gericht op een veilig en vertrouwd verblijf, met hart voor de kinderen.”

(Tekst Wytske Hallema/foto’s Max van Gelder)