Gemeente Heerenveen voert contactloos betalen in bij dertien parkeerautomaten

HEERENVEEN - Bij dertien parkeerautomaten in het centrum van Heerenveen wordt contactloos betalen ingevoerd. Tot voor kort kon er bij deze automaten met munten en met de pinpas worden betaald, door de pincode in te voeren.

Vandaag is EZS Parkeersystemen uit Beverwijk begonnen met het ombouwen van de automaten. In de loop van woensdag kan er vervolgens bij alle dertien automaten contactloos worden betaald. Het gaat om: het Molenplein (4), Burgemeester Kuperusplein (2), Gashoudersplein (2) en de automaten in de Crackstraat.

De nieuwe parkeerautomaten zijn de zogenoemde ‘hardlopers’. Dat zijn de automaten die het meest worden gebruikt. Op termijn worden meer automaten omgebouwd. Dat is volgens de gemeente afhankelijk van de locatie en de gebruikersfrequentie in combinatie met een nieuw plaatsingsplan voor parkeerautomaten.

Vanaf 2020 moeten alle betaalautomaten contactloos betalen mogelijk maken. Dat heeft te maken met het aanscherpen van Europese veiligheidseisen voor betaalautomaten.

Betaalunit

Wethouder Jaap van Veen nam de vernieuwde parkeerautomaten in Heerenveen waarbij contactloos kan worden betaald in gebruik. Dat deed hij door de automaat aan de Crackstraat te voorzien van een nieuwe betaalunit.

Bij de nieuwe parkeerautomaten is het niet meer nodig om de pincode in te voeren. Volgens de gemeente zijn de automaten hierdoor veiliger en bieden zij meer snelheid en gemak.

,,Ik ben blij dat we hiermee tegemoet kunnen komen aan de wensen van de bezoekers van het centrum”, liet Van Veen weten bij de ingebruikname.

De nieuwe automaten accepten alle Nederlandse en buitenlandse bankpassen. Daarnaast hebben de automaten een kleurentouchscreendisplay vergelijkbaar met een telefoon. Dat zorgt volgens de gemeente voor herkenbaarheid, waardoor ze goed zijn te bedienen.

(Tekst Jitze Hooghiemstra/foto’s Max van Gelder)