Nogal wiedes | Beeldenstorm

We werden onlangs opgeschrikt door een nieuwe vorm van hooliganisme: er raasde een twintigste-eeuwse beeldenstorm door Heerenveen. Alsof de middeleeuwen waren teruggekeerd.

De godsdienstoorlogen tussen steile rooms-katholieken en orthodox-protestantse revolutionairen leken weer op te laaien. Als beleefde de Tachtigjarige Oorlog een reprise. Al in de eerste maanden van 2018 werd een bronzen beeld uit het plantsoen aan de Vlielandlaan ontvreemd. Voor het huis er pal tegenover prijkte trouwens sinds jaar en dag een bordje ‘Slijpen’. Een toevallige komische noot? Sinds kort staat er een nieuw beeldhouwwerk dat uit het gemeentelijk depot tevoorschijn kwam.

De vervanger heet ‘Samenwerken, een goed gevoel’. Buurtbewoners zijn nu via druk appverkeer voortdurend alert. Het leed bleek evenwel nog niet geleden: al voor de officiële ingebruikname van de Walk of Fean - een wandelroute langs achttien bankjes - ging het dit jaar weer mis. Als je op een van de bankjes plaatsneemt, word je via een interactieve app uitgenodigd om de sporthelden virtueel te ontmoeten; ze vertellen je pakkende anekdotes over hun prestaties en ervaringen.

De bankjes worden, eh, werden geflankeerd door borstbeelden van regionale sporticonen. Halverwege 2019 werden twee beelden flink toegetakeld. De bustes van olympisch langebaanschaatser Ireen Wüst en vermaard ijshockeysponsor Sjoerd Feenstra werden door vandalen onthoofd. Ze werden naar beproefd IS-recept met een scherp voorwerp op kinhoogte afgesneden. Uit voorzorg werden de overige nog ongeschonden exemplaren verwijderd.

Ze zullen niet snel terugkeren, zo moeten we vrezen. Een pasklare oplossing is niet direct beschikbaar. Er wordt nagegaan of de holle beelden met beton of een andere op geweld berekende substantie opgevuld kunnen worden. Hopelijk duurt het niet zo lang als na de Beeldenstorm van 1566. Destijds werd pas in 1648 de Vrede van Münster ondertekend.

De meeste ontvreemde of toegetakelde beelden bleken overigens voor altijd onvindbaar dan wel verwoest.

(Tekst Rob Kerkhoven)