‘Verantwoord barbecueën lekker en gezellig’

HEERENVEEN - Gerrie Alma en Liset Bosma, werkzaam als diëtist bij Meriant schrijven maandelijks voor de Heerenveense Courant een artikel met betrekking tot voedsel en gezondheid. Ditmaal gaan zij in op verantwoord barbecueën.

Hieronder hun tekst.

De barbecue hoort bij een mooie, warme zomerdag. Lekker lang buiten tafelen met een smakelijk satéstokje of een hamburger die nog na-suddert op je bord. En de gezelligheid van familie, buren of vrienden die aanschuiven natuurlijk. Maar hoe kun je barbecueën zonder dat knagende schuldgevoel achteraf?

Eigenlijk kun je een barbecue vergelijken met een lopend buffet: je kunt kiezen wat je wilt. Dat geeft natuurlijk een heleboel vrijheid. Het is dan lastig om op het juiste moment te stoppen. En hoe geef je de barbecue nu een gezonde draai? Hier enkele tips en trucs.

Groenten

Vergeet jij ook weleens de groenten bij de barbecue? Zonde. Denk eens aan groentepakketjes met kruiden, een frisse salade of een kleurige satéprikker met paprika, courgette en maïs.

Vlees

Vlees speelt vaak de hoofdrol bij een barbecue. Wanneer je kiest voor mager vlees kom je al een heel eind. Hierbij kun je denken aan biefstuk, varkenshaas, kipfilet, kalkoen, tartaar, rosbief, rundergehakt. Maar ook vis is lekker en gezond en doet het altijd goed op de barbecue.

Sausjes

Sausjes horen ook bij een barbecue. Wees er zuinig mee, want deze bevatten soms behoorlijk wat calorieën.

Over het algemeen bevatten rode sauzen op basis van tomaat minder vetten, en daarmee minder calorieën.

Neem dus eens curry of ketchup. Wees daarnaast ook voorzichtig met de pindasaus, dit kan ook een kleine caloriebom worden. Pindasaus bevat viermaal zoveel calorieën als ketchup en mayonaise wel acht keer zoveel.

Alcohol

Tijdens een barbecue ben je veel langer aan het eten dan je normaal doet. Ongemerkt drink je ook de hele avond en gaat er de nodige alcohol doorheen.

Beperk je tot een glas wijn en stap daarna over op water, dan bespaar je jezelf die extra calorieën weer.

Fruit

Wat dacht je van fruit op de barbecue, als toetje bijvoorbeeld?. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is op de barbecue te leggen.

Zoals ananasspiezen, banaan in aluminiumfolie of een hele fruitspies.

(Tekst Gerrie Alma en Liset Bosma)