Jarige Gastouderbureau Piekeboe begrip in de wijde regio

LANGEZWAAG - Gastouderbureau Piekeboe uit Langezwaag bestaat dit jaar vijf jaar. Ondertussen bemiddelt eigenaresse Chantal Nicola gastouderopvang voor ouders van kinderen tot in een straal van ruim drie kwartier om Heerenveen heen.

Sinds dit jaar is Gastouderbureau Piekeboe gevestigd in Langezwaag. Daarvoor had het Oldeberkoop als thuishaven. In de werkwijze is sinds de verhuizing niets veranderd. ,,Ik werkte al in de gastouderopvang. Omdat ik meer geloof in korte lijntjes, ben ik voor mijzelf begonnen”, zegt Nicola, die in tegenstelling tot voorheen zelf niet meer opvang verzorgt bij haar aan huis.

Het gastouderbureau werkt inmiddels samen met 196 vraagouders en 52 gastouders die kinderen opvangen. Voordat een kind wordt geplaatst, gaat Nicola altijd eerst in gesprek met de ouders van het kind zelf.

,,We plannen voor het kennismakingsgesprek uiteraard een moment dat de ouders zelf uitkomt. In het gesprek bespreken we de wensen en verwachtingen. Als een kind vervolgens is geplaatst evalueren we ook hoe de opvang gaat en of de opvang voldoet aan de wensen en verwachtingen. Het voordeel van dat we samenwerken met veel gastouders is daarnaast dat we kunnen inspelen op wensen van ouders qua opvangtijden. Zo heb ik bijvoorbeeld mensen die al om 5.30 uur hun kind bij een gastouder willen kunnen brengen en bemiddel ik ook voor mensen die in de nachtdienst werken.”

Persoonlijke aandacht

Een ander aspect dat hoog in het vaandel staat bij Nicola, zelf moeder van een dochter en een zoon, is persoonlijke aandacht voor de mensen voor wie zij bemiddelt en voor de gastouders.

,, Bij mij ben je geen nummer. Zo stuur ik kaartjes als een kind jarig is. Daarnaast neem ik de tijd om toch even bij iemand langs te kunnen gaan. In een tijdperk van digitalisering probeer ik altijd attent te zijn. Overigens is de naam van mij gastouderbureau min of meer bedacht door mijn dochter. Zij riep vroeger altijd ‘piekeboe’. Dat vond ik wel een toepasselijke naam voor mijn bedrijf.”

Ook de gastouders worden door Nicola in het zonnetje gezet. Voor hen houdt zij een jaarlijkse borrel op de landelijke Dag van de gastouder. Die is telkens op de derde donderdag in september. Voor hen huurt zij dan jaarlijks een ruimte van Café It Houtsje in Heerenveen af.

,,Nadat de gastouders eerst hebben kunnen luisteren naar een spreker, gaat de bar open. Omdat mijn gastouderbureau vijf jaar bestaat, nodig ik ditmaal ook de ouders uit voor wie ik bemiddel. Daarvoor wordt een officiële uitnodiging verstuurd.

Geregistreerd

Gastouderbureau Piekeboe is een geregistreerd gastouderbureau dat bemiddelt in gastouderopvang. Ieder jaar wordt er tijdens een inspectie, uitgevoerd door de GGD, gecontroleerd of wordt voldaan aan de wettelijke eisen. De bevindingen van die inspectie worden vastgelegd in een openbaar inspectierapport.

Nicola: ,,Mensen kunnen van mij verwachten dat wij hen voldoende informeren over gastouderopvang en gerelateerde zaken. We nemen de tijd om wensen en verwachtingen in kaart te brengen en staan iedereen bij met raad en daad. Onze werkwijze is helder en overzichtelijk. We zijn flexibel en zorgen bovenal voor een veilige en gezonde opvang.”

(Tekst Jitze Hooghiemstra)