Elfstedenskeelertocht levert 8500 euro op voor Care for Gambia

HASKERDIJKEN - De elfstedenskeelertocht waaraan ook topschaatsers meededen en die zaterdag 6 juli is gehouden, heeft 8500 euro opgeleverd voor de stichting Care for Gambia. Het geld wordt besteed aan onderwijs in het Afrikaanse land.

Het initiatief voor de skeelertocht kwam van de 72-jarige Nico Veldman uit Haskerdijken, die met twee kameraden uit Zwitserland en Duitsland de Elfstedentocht wilde rijden.

Schaatser Ids Postma gaf het startschot, terwijl topschaatsersJorrit Bergsma, Daan Breeuwsma, Yvonne Nauta en Margot Boer meereden.

Hieronder een door de organisatie zelf aangeleverde tekst.

,,We kijken met voldoening op de tocht terug. Van alle Elfstedentochten, die Nico tot nu toe heeft gedaan, schaatsend, fietsend, wandelend en skeelerend, was deze laatste op skeelers toch wel het zwaarst’’, vertelt Corry Veldman-van der Voort, die voorzitter van de stichting Care for Gambia is.

Het drietal ervoer de twee uur durende regenbui, van Bolsward tot en met Franeker, als funest. Desondanks kwamen Nico Veldman en Theo Sterzl op tijd in de Blokhuispoort in Leeuwarden over de finish. Rob Flatin raakte achterop en kwam om anderhalf uur later over de meet.

,,Rob Faltin heeft het uiterste van zichzelf gevraagd door de tocht te volbrengen, net als Nico’’, aldus Corry Veldman. Voor Theo Sterzl was het volbrengen van de tocht wel een opgave, maar hij kon zelfs op het laatste traject nog even lekker met de topschaatsers Daan Breeuwsma en Yvonne Nauta een sprintje trekken. Bovendien demonstreerde Sterzl op het plein van de Blokhuispoort nog een dansje op de muziek van het dweilorkest Bjusterbaarlik uit Akkrum. 

Het drietal kreeg steun van meerdere topschaatsers, die verschillende stukken van de route mee skeelerden. Jorrit Bergsma haakte rond het middaguur in Bolsward aan en reed een stuk mee. Margot Boer stond  in Birdaard klaar en schaatser Ids Postma gaf ‘s ochtends vroeg het startschot in Goutum.

Sponsoren kan altijd nog op bankrekening NL29 RABO 030 69 65 054 van Stichting Care for Gambia.