Van der Eems investeert tonnen in ‘lean, mean and green’ afwerken van drukwerk

HEERENVEEN/EASTEREIN - Klimaatneutraal drukken? Het kan bij Drukkerij van der Eems met vestigingen in Easterein en Heerenveen. Al een aantal jaren achtereen investeert Van der Eems in de verduurzaming van het machinepark en het verhogen van de efficiency. Eerst waren de drukpersen aan de beurt. Nu is de afwerkstraat volledig vernieuwd.

Het gaat wederom om een forse investering. Zo’n 350.000 euro maar liefst. Het is dan ook niet zomaar een afwerkstraat. Het circa 15 meter lange apparaat is uniek voor Nederland en multifunctioneel inzetbaar. Hij vergaart, hecht en maakt magazines en boekjes en is ook inzetbaar voor vlaggetjes: 24/7. Pauze is alleen nodig voor de medewerker die bij de machine staat.

Uniek aan de volledig computergestuurde afwerkstraat zijn de super lage omsteltijden en minimale inschiet. Oftewel de tijd en het papier dat nodig is om het apparaat bij een afwerkopdracht in te stellen.

Dit zijn belangrijke besparingen in de hedendaagse drukkerswereld, omdat de prijzen onder druk staan en de levertijden korter en de oplages kleiner worden. Toch wijzen diverse onderzoeken uit dat printmarkt ten opzichte van andere media toekomst heeft. Maar een drukker moet dan echter wel ‘lean, mean and green’ kunnen opereren. Van der Eems kan dit als geen ander.

De aanschaf en inzet van deze nieuwe afwerkstraat is slechts een onderdeel in hun complete keten van efficiënte en duurzame productie met onder meer: duurzame drukpersen, biologische inkten, FSC papier, chemievrije plaatmakers en slim verpakken en bezorgen.

Door daarnaast groene stroom te gebruiken en de resterende CO2 productie te compenseren via de Stichting Trees For All (CBF keur) weet elke opdrachtgever dat het op alle manieren goed zit bij Drukkerij van der Eems in Easterein en Heerenveen.