De Uitdaging: ‘Dat mensen weten wat DierOKÉ is’

HEERENVEEN - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Judith de Roos, eigenaresse van mobiele dierenwinkel DierOKÉ.

Van kinds af aan wist Judith de Roos (27) dat ze later iets met dieren wilde gaan doen. Ze studeerde voor dierenartsassistente, werkte in verschillende dierenartspraktijken, werkte op haar 18e alleen in een dierenwinkel, kon die ook overnemen, maar deed dat niet, omdat ze verder wilde studeren.

Ze wilde de managementkant op. Daarom volgde ze een studie dierenmanagement.

,,Ik was 23 toen ik klaar was met studeren. Daarna werkte ik bij verschillende werkgevers en op het laatst bij en paardenverzekering in Heerenveen. Dat deed ik tot 1 april dit jaar. Toen werd ik zzp’er.”

Oars as oars

Judith wilde graag voor zichzelf beginnen. ,,Het leek me superleuk. Toen ik 18 was, stond ik helemaal alleen in die dierenwinkel, ik regelde alles zelf. Ik ben altijd heel ondernemend ingesteld, ik deed altijd van alles ernaast, ondernemen zit in mijn bloed.”

Maar wat wilde ze dan voor zichzelf doen? In ieder geval iets ‘oars as oars’. ,,Ik wilde iets van een dierenwinkel, maar dan anders dan anders. Het gemak van dat de winkel dichtbij huis is, maar ook dat je gedegen advies kan geven, dat wilde ik combineren. Ik had het er met mijn familie over en toen bedachten we: ‘Waarom niet een rijdende dierenwinkel?’ Als je bijvoorbeeld ook kijkt naar een visboer in een dorp, dan staat daar het hele dorp. Het wordt een soort sociale ontmoetingsplaats op die dag. En ik dacht: ‘Als een visboer dat kan, kan een dierenboer dat ook’.”

SRV-wagen

Het idee was er, toen moest Judith nog op zoek naar een SRV-wagen. Dat bleek nog een opgave. Veel aanbod was er niet.

,,Er rijden er ook niet meer zoveel. Er zijn nog ongeveer tweehonderd rijdende winkels in Nederland. Geen een daarvan is een dierenwinkel. Ik ben de enige in Nederland. Ik ben op verschillende plekken wezen kijken naar SRV-wagens. Degene die ik heb gekocht, komt uit 1998 en is een van de ‘nieuwste’ types. Ze worden niet meer nieuw gemaakt.”

Daarnaast moest Judith ook haar vrachtwagenrijbewijs halen. ,,De wagen is elf meter lang, langer dan de gemiddelde vrachtwagen. In het begin twijfelde ik daar wel wat over; ga ik dit leren? Maar ik begon ermee en in een kwartaal had ik alles gehaald voor het rijbewijs.”

Inrichten DierOKÉ

,,Nadat ik de wagen had, heb ik een heel schappenplan gemaakt. In de SRV-wagen is natuurlijk minder ruimte dan in een ‘gewone’ dierenwinkel. Dat hebben we helemaal uitgetekend, toen de wagen van binnen helemaal gestript en opnieuw ingericht.”

Wat verkoop je wel en wat niet? Dat vond Judith lastig in het begin. De eigenaresse heeft onderzoek gedaan naar bijvoorbeeld welke hondenvoermerken er in het Noorden populair zijn.

In de rijdende winkel zijn producten voor honden, katten, knaagdieren, konijnen (,,Een konijn is geen knaagdier”), vogels en vissen te koop. Voor de naam zocht Judith iets simpels, wat makkelijk te onthouden is. ,,Als een dier oké is, dan is het goed. DierOKÉ.”

Markt

Met DierOKÉ is Judith op dinsdag te vinden in Beetsterzwaag. Daar staat ze ’s ochtends bij het buurthuis.

,,’s Middags ben ik de hele middag aan het venten. Zoals de melkboer vroeger ook deed.” Ze heeft nog niet een zelfde toeter, daar is ze mee bezig. Woensdagochtend is ze in Wolvega te vinden op de markt en ’s middags in Gorredijk.

,,Vrijdag sta ik in Leeuwarden en zaterdag in mijn woonplaats Heerenveen. Ik sta dan schuin voor La Fontaine.”

De eigenaresse doet alles alleen. ,,Maar ik heb wel goed contact met de andere markthouders. Als je bijvoorbeeld even weg moet, dan letten ze op je spul. De sfeer op de markt vind ik heel leuk. Als kind vond ik het al fantastisch om over de markt te lopen. Ik vind het wel heel leuk dat ik het venten zo kan combineren met de markt.”

Advies

,,Mijn uitdaging is om een vaste klantenkring op te bouwen. En dat mensen bij me terug willen komen. Dat ze weten dat ze ook vrijblijvend bij me binnen kunnen lopen voor advies. Dat ik niet alleen hun diervoeding verkoop. Of als het bijvoorbeeld niet lukt met het knippen van de nagels van hun huisdier, dat ik ze daar bij kan helpen.”

Als DierOKÉ een succes wordt, dan zou de eigenaresse over een paar jaar wel willen uitbreiden met meerdere SRV-wagens. ,,Ik moet nu weleens kiezen tussen bepaalde markten omdat die op dezelfde dag zijn, maar dat zou ik dan eventueel aan personeel over kunnen laten.”

Vrij

Het werk bevalt haar tot nu toe prima. ,,Ik vind het super om niet op kantoor te zitten. Het is superleuk om op pad te zijn, het is allemaal zo vrij. Je bent erg veel buiten. Dat bevalt heel goed.”

Wat het werk leuk maakt voor Judith, is dat ze het op haar eigen manier kan doen. ,,Dat het anders is dan anders en dat mensen daar ook echt verbaasd over zijn. Ik kan er de hele dag over praten.”

(Tekst Mieke van Veen)