FOTO'S | Ingrid Riemersma ziet wens uitkomen met graffitikunstwerk in Aldeboarn

ALDEBOARN – Aldeboarn heeft sinds zaterdag officieel een graffitikunstwerk op de brug over de Boarn aan de zuidkant van het dorp.

De laatste verfstreek van het kunstwerk dat een idee is van Ingrid Riemersma uit Aldeboarn werd ’s ochtends aangebracht door burgemeester Van der Zwan van de gemeente Heerenveen.

De brug is door drie graffitikunstenaars Graffiti Platform Leeuwarden omgetoverd in een groot graffitikunstwerk. Zij hebben de brug sinds eind mei onder handen genomen om er kunstwerken op aan te brengen. Daarvoor werd door een gespecialiseerd bedrijf eerst veertig jaar aanslag verwijderd van de betonnen brug.

Onder andere de zuivelhistorie van het dorp is te zien op de brug. Ook is in beeld gebracht hoe er geschaatst wordt op de Boarn.

Riemersma: ,,Het idee is ontstaan vanuit de gondelvaart in Aldeboarn. In 2017 was daarbij een gondel met een graffitivoorstelling te zien. Het zag er heel mooi uit, maar ik dacht: ‘Die verdwijnt vast in een schuur. Dat was ook zo’. Daarop ben ik in contact gekomen met het Graffiti Platform Leeuwarden.”

Het project, dat uniek is qua afmeting van graffiti op een brug in Nederland, kwam vervolgens mede tot stand gekomen door financiering van de gemeente Heerenveen, Dorpsbelang Aldeboarn en de provincie Friesland.

Plakkaat met uitleg

Bij de brug komt binnenkort ook een plakkaat te hangen met daarop de vermelding ‘Keunst yn Boarn naar een idee van Ingrid Riemersma’. Ook de instanties die het graffitikunstwerk mogelijk hebben gemaakt wordt erop vermeld. 

Daarnaast kan een QR-code worden gescand. Die leidt naar de website Aldeboarn.frl. Op die site wordt vervolgens meer tekst en uitleg gegeven over het project.

(Tekst Jitze Hooghiemstra)